Universiteter vil lave elitekandidater

Universiteterne vil efter udenlandsk forbillede oprette elitehold, der giver særligt dygtige elever mulighed for at tage kurser på et højere fagligt niveau.

Læs mere
Fold sammen
Arbejdsgivere skal i fremtiden se nøje på eksamensbeviset, når de ansætter en kandidat fra et dansk universitet.

Universiteterne kan fra næste semester oprette elitehold, så de dygtigste studerende på hver uddannelse kan tage særlige kurser på et højere fagligt niveau, hvilket i sidste ende vil fremgå af deres kandidatbevis. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Samfundet har behov for, at universiteterne uddanner flere, men faren er, at et øget optag sænker det faglige niveau. Derfor skal vi udvide brugen af elitehold for at sortere de studerende, siger formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, rektor på Syddansk Universitet.

Han henviser til, at man i Storbritannien har et lignende system, hvor man bliver kandidat "with honors" - med ære - hvis man tager særlige kurser.

- Vi må vænne os til, at alle ikke får den samme uddannelse, ligesom man i gymnasiet har fag på forskellige niveauer. Underviserne kan jo undervise på et højere niveau, end de gør i dag, og det skal vi udnytte, siger Jens Oddershede.

I år er der bevilget penge til, at der kan oprettes 20 elitehold på forskellige universitetsuddannelser. Men videnskabsminister Helge Sander (V) vil arbejde for at finde penge til flere elitehold under forhandlingerne om Globaliseringspuljen dette efterår.

/ritzau/