Unge europæere klar til at flygte fra arbejdsløshed

I flere lande overvejer unge at rejse væk for at undgå økonomisk usikkerhed.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Mens flygtningestrømme og græsk gældskrise har været på toppen af dagsordenerne i EU i løbet af i år, lurer en helt anden krise i de europæiske lande.

For arbejdsløsheden blandt Europas unge er særdeles vidtrækkende. Hele EU har således ifølge Eurostat en gennemsnitlig ungdomsarbejdsløshed på 21 procent for unge under 25 år.

Og det kan ifølge en undersøgelse fra inkassofirmaet Intrum Justitia få unge fra flere især østeuropæiske lande til at forlade deres hjemland og søge mod andre europæiske lande, hvor jobmulighederne er mere tillokkende.

I Ungarn er 60 procent af de unge parate til at flytte grundet økonomiske årsager, efterfulgt af Polen på 41 procent, Slovakiet på 40 procent og Italien på 37 procent.

Denne iver efter at flytte til udlandet, hænger ifølge undersøgelse i mange lande sammen med arbejdsløsheden blandt unge. I Italien for eksempel hvor ønsket om at flytte er blandt de stærkeste, er 41 procent arbejdsløse og i Slovakiet er det 24 procent. Men selv i nogle lande med en relativt lav ungdomsarbejdsløshed, såsom Ungarn med omkring syv procent og Polen med 19 procent, forbereder unge sig på et bedre liv i udlandet.

Og det er ganske opsigtsvækkende, at så mange overvejer at søge mod bedre egne af Europa, lyder det fra fungerende CEO i Intrum Justitia, Erik Forsberg.

»Det er nok første gang i moderne historie, at en kommende generation ikke har de samme økonomiske muligheder som dens forældre. Kombineret, indikerer resultaterne af rapporten at Europa glider fra hinanden, hvor dem med evne og håbet står på den ene side, og dem med begrænset evne og dermed mindre håb på den anden side,« siger han i en pressemeddelelse.

Situationen i Danmark er dog langt fra lige så grel, som den er i andre lande.

12 procent lyder arbejdsløsheden på for unge over 25 ifølge Eurostat i Danmark. Og kun otte procent vil overveje at rejse til et andet europæisk land af hensyn til deres økonomi.

I Danmark viste tal fra Eurostat tilbage i marts, at ungdomsarbejdsløsheden faldt mest markant i Danmark set i forhold til de øvrige EU-lande.
Dengang sagde arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen, professor på Aalborg Universitet, at ungdomsarbejdsløsheden er særligt følsom over for konjunkturer.

»Vi ved, at ungdomsarbejdsløsheden er meget konjunkturfølsom. De unges ledighed stiger mere, når det er krisetider, og den falder hurtigere, når det går godt. Og lige nu er der altså forår på vej på arbejdsmarkedet i Danmark,« sagde han til Momentum.

I gennemsnit er det knap hver fjerde (23 procent) af Europas unge, der overvejer at rejse ud på grund af den økonomiske situation i deres hjemlande.