Ungarns centralbankchef beskyldes for milliardsvindel

Den ungarske centralbankchef menes at have kanaliseret op mod fem milliarder kroner ud til venner og bekendte. Premierminister Viktor Orban står fortsat ved sin bankchefs side.

Matolcsy Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er altså ikke helt ubetydelige tider i Ungarn. Alt imens EU-landets premierminister, Viktor Orban, åbent har afskrevet Vestens demokrati og beskyldes for at være Vladimir Putins håndlanger, er hans centralbankchef blevet hovedpersonen i en svindelsag, der af dimensioner dårligt tåler sammenligning med andre lande i Europa.

György Matolcsy hedder centralbankchefen, og ifølge Bloomberg har han de seneste tre år kanaliseret mere end fem milliarder danske kroner ud i seks forskellige fonde, Matolcsy selv har stiftet, og som der mildest talt har været meget lidt kontrol med.

For nylig krævede den ungarnske forfatningsdomstol dog, at centralbankchefen frigav oversigter og dokumenter over alle transaktioner fra banken via fondene og ud til venner og allierede til Matolcsy og Orban. Resultatet var ikke kønt.

Svindlen startede ifølge Bloomberg tilbage i 2014, da centralbanken indkasserede to milliarder kroner mere end forventet, hvorefter fondene blev oprettet med det formål at skabe »finansiel viden«, som Matolcsy har formuleret det. I løbet af de næste to år blev pengene brugt på luksusejendomme, rejser og kunstantikviteter til Matolcsy venner og familie.

Eksempelvis skulle den forholdsvis ukendte bank, NHB Novekedesi Hitel Bank Zrt. have modtaget op mod 500 millioner kroner via donationer fra en af fondene, hvormed banken firedoblede sin omsætning. I spidsen for banken sidder Matolcsy fætter.

Centralbankchefen har selv afvist alle anklager og afskrevet som et forsøg på politisk karaktermord. Afsløringerne synes heller ikke at have gjort indtryk på Viktor Orban, der har slået fast, at han vil støtte sin bankchef til »himlen og jorden kolliderer«. Sagen får ej heller et juridisk efterspil. Den ungarnske anklagemyndighed har foreløbig indvilliget i at »undersøge« fondenes brug af offentlige midler, men efterforskningen vil ikke få en strafferetlig karakter, lyder det.

Ungarns ledende statsanklager er gift med en HR-chef fra centralbanken, der ifølge Bloomberg har en vellønnet post i en af Matolcsy fonde.

Hos NGOen Transparency International lægger man ikke fingre imellem og kalder situationen i Ungarn for »institutionel nonsens«, der udelukkende har til formål at »kompensere de mennesker, der er tæt på regeringen og ledelsen i centralbankchefen«.  I deres seneste opgørelse over korruption lod Transparency International Ungarn falde langt ned på den internationale rangliste, hvor de nu befinder sig på en 50. plads - under lande som Jordan, Rwanda og Saudi-Arabien.