Undersøgelse: Tobaksfirma vildleder om tjære

Danske rygere risikerer at indtage op mod fire gange så meget tjære som det, producenten af langt hovedparten af cigaretterne i Danmark, Skandinavisk Tobakskompagni, skriver på pakkerne.Tobakskompagniet: Vi bruger godkendte målinger

Det viser analyser af firmaets cigaretter på et canadisk laboratorium, som forbrugerbladet tænk+test sammen med Danmarks Radio har fået foretaget.

Resultatet, der blev offentliggjort tirsdag, viser, at en Prince-cigaret kan indeholde 41 mg tjære i stedet for de 12 mg, som er anført på pakningen, mens en Prince Light kan indeholde 38 mg i stedet for de oplyste 10 mg pr. cigaret.

Tænk+Test har fået undersøgt cigaretterne hos et af verdens førende røg-testlaboratorier, Labstat International i Canada.

- Med de nye målinger har vi fået dokumentation for, at de oplysninger, tobaksproducenterne selv skriver om tjære og nikotinindholdet på pakkerne, er helt utilstrækkelige, siger speciallæge og tobaksforsker Stig Jørgensen.

Tobaksindustriens målemetoder er igennem længere tid blevet kritiseret for at skjule og underdrive det reelle indhold af nikotin og tjære, som rygerne kan udsættes for. Ifølge teknikerne på Labstat International i Canada har 95 procent af rygerne mere intense rygevaner, end industriens røgmaskiner afspejler.

Skandinavisk Tobakskompagni, som fremstiller Princecigaretten, mener ikke, at canadiernes målinger skulle være bedre end industriens standardmetode.

- Skal metoden laves om, så er det ikke tobaksindustrien, man skal have fat i, men politikerne, siger administrerende direktør Jørgen Tandrup.

Det er tjæren i cigaretterne, der er den direkte årsag til de kræft-, lunge- og hjertekarsygdomme, der hvert år koster 13.000 rygere livet.

Det er ikke nyt, at tobaksindustriens angivelser er upræcise, fordi målemetoderne adskiller sig væsentligt fra den måde, man normalt ryger en cigaret på. Men der er ikke tidligere blevet offentliggjort indhold af tjære i danske cigaretter målt efter andre metoder end tobaksindustriens standardmetode.

/ritzau/