Underleverandørerne står klar til det kinesiske vind-eldorado

Energi. Danske underleverandører valfarter til Kina, som står foran gigantiske investeringer i vindenergi. Kineserne vilde med de danske kompetencer.

De danske underleverandører til vindmølleindustrien har enorme muligheder for at få en god bid af kagen, når Kina for alvor skruer op investeringerne i vindenergi. Det vurderer formanden for Danish Wind Energy Group, DWEG, Henning Gammelgaard Jensen. DWEG er et branchenetværk med cirka 70 medlemmer under Dansk Eksportforening.

Den kinesiske regering har besluttet, at der inden år 2020 skal være opstillet møller med en samlet kapacitet på 30.000 MW, og det er lig med investeringer for mere end 220 mia. kr. Kineserne vil gerne selv. Det ses blandt andet af det faktum, at landet i dag har godt en snes virksomheder, som enten allerede producerer vindmøller eller som i hvert fald arbejder på at blive vindmøllefabrikanter.

I Kina har regeringen samtidig besluttet, at 70 procent af en vindmølles værdi skal være fremstillet i Kina. Derfor er mange danske underleverandører interesseret i at etablere sig med produktion i landet.

Svendborg Brakes, der blandt andet fremstiller bremsesystemer til vindmøller, åbnede umiddelbart før sommerferien af samme grund sin første samlefabrik ved Shanghai. Her er der i dag i alt otte ansatte.

Virksomheden var én af i alt 20 danske underleverandørvirksomheder, som før sommerferien sammen deltog i den store vindmølleudstilling, Wind Power Asia i Beijing. Deltagelsen gav ikke koncernen nye erfaringer med det kinesiske marked, oplyser adm. direktør for Svendborg Brakes i Tyskland, Claus Sejersen.

- Det hænger også sammen med, at vi i forvejen handler med alle de 20 kinesiske vindmøllefabrikker, fortæller han.

Andre af de danske underleverandører, som deltog i Beijing, har til gengæld fået rigtig travlt efter messen, oplyser Henning Gammelgaard Jensen, der er salgschef for Skive-virksomheden DEIFs aktiviteter inden for vedvarende energi. Han fortæller, at flere af de danske underleverandører midt i ferieperioden har været nødt til at tage til Kina igen, fordi kinesernes interesse for de danske kompetencer ganske enkelt er enorm.

- Og så skal det frem for alt gå hurtigt, hvis kineserne skal nå målsætningen om vindkraft i år 2020. Derfor haster det også for deres lokale vindmølleproducenter med at få et ordentligt set-up. Her kommer de ikke uden om danske kompetencer hos underleverandørerne, og derfor har vi en særdeles gunstig udgangsposition, siger Henning Gammelgaard Jensen.

Det kan en anden dansk underleverandørvirksomhed skrive under på. Hos Svend A. Nielsen A/S i Græsted, der blandt andet fremstiller varmesystemer til vindmøller og, som hører under den svenske koncern Nibe Industrier, har man for et par uger siden underskrevet sine første to ordrer på det kinesiske marked, oplyser salgschef Stefan Novod, der har haft travlt siden virksomheden deltog på messen i Beijing.

Han er enig i de positive vurderinger af markedet. Om kort tid etablerer Svend A. Nielsen A/S sig i Kina med egen produktion. Det kommer til at foregå i Shenzen nær Hong Kong, hvor de vindmølle-relaterede aktiviteter bliver indrettet i en del af et 10.000 kvadratmeter stort fabrikskompleks, Nibe Industrier anvender.

Også DEIF er fysisk tilstede i Kina og har været det i lang tid med kontor Shanghai med 12 ansatte. Det har baggrund i skibsbranchen

- Vi var simpelthen nødt til at følge med skibsbranchen ud til Fjernøsten. Nu gentager det sig med vindmølleindustrien, men så er vi der altså allerede, tilføjer han. Henning Gammelgaard Jensen deler underleverandørerne op i to hovedkategorier. En kategori følger med deres store kunder ind i Kina efter ovennævnte devise. En anden kategori går efter at blive leverandør til de lokale kinesiske producenter. I praksis er der intet til hinder for, at man er tilstede i begge kategorier.

En væsentlig del af den aktuelle kinesiske produktion består af licensproduktion, hvor kineserne på licens fremstiller eksempelvis Repower eller Nordex møller, hvis de da ikke har købt et møllekoncept fra en af de ingeniørvirksomheder, som lever af at udvikle møller. I den forbindelse peger Claus Sejersen på et problemkompleks for nogle af de danske underleverandører.

- Når kineserne begynder at licensfremstille for eksempel tyske møller, vil de typisk trække på de underleverandører, de tyske fabrikker har brugt. Her kan det på kort sigt blive svært for en dansk underleverandør at komme ind, hvis man ikke tidligere har været underleverandør for den tyske fabrik. På længere sigt vil de kinesiske producenter imidlertid nok begynde at orientere sig bredere, forklarer Claus Sejersen, der mener, at mange kolleger har forsømt det tyske marked. Alligevel er det svært ikke at tage store ord i munden, når det handler om fremtidsudsigterne i Kina for danske underleverandører.

Ifølge Henning Gammelgaard Jensen har de Kina-interesserede medlemmer af DWEG haft utroligt stort udnytte af netværket.

- Kina er naturligvis en stor udfordring for mange underleverandører, men vi har stor gavn af den indbyrdes videndeling, hvor vi udveksler erfaringer om markedet, kunderne og de vigtige kontaktpersoner rundt omkring. Jeg er sikker på, vi bliver mange flere, når vi næste år tager på Wind Power Asia, fastslår han.