Underleverandør tilpasser sig krise

Bordpladeproducent har gennem flere år præsteret årlig vækst på 20-30 procent. Nu skal der mirakler til for at undgå fald, erkender direktøren.

Afmatningen i køkkenindustrien får nu af branchens underleverandører, Horn Bordplader A/S i Aulum mellem Holstebro og Herning, til at udskyde ellers planlagte investeringer.

Den vestjyske bordpladeproducent har ellers i en årrække præsteret store vækstrater, men det er indtil videre slut. Direktør Carl Nielsen mener, at der nærmest skal mirakler til, hvis man skal præstere vækst i den nuværende situation.

For et år siden forventede han, at virksomheden ville fire- eller femdoble sin indtjening. Så godt er det langt fra gået, men Horn Bordplader har immervæk haft indtjeningsvækst og lander omkring tre mio. kr. på bundlinjen før skat i sit seneste regnskab.

- Verden var en helt anden for et år siden, og taget i betragtning, hvad der er sket med køkkenmarkedet i mellemtiden, er jeg meget tilfreds med vores resultat, siger direktøren.

VendepunktHorn Bordplader gearede produktionen op de første måneder af 2008, men vendepunktet kom i juni-juli, da markedet vendte.

Nu handler det om at tilpasse sig de nye tider, og det foregår på flere planer.

- Vi lægger flere investeringsplaner i skuffen indtil, vi igen vil opleve bedre tider, men samtidig vil vi nu satse på at få nye kunder. Vi starter blandt andet op i Norge. For et år siden havde vi slet ikke kapacitet til at tage nye kunder ind, men nu har vi masser af tid, og det vil vi udnytte, siger Carl Nielsen.

Et andet aspekt ved afmatningen er rekrutteringssituationen, som nu er vendt 180 grader. For et år siden kæmpede Horn Bordplader ligesom mange andre midt- og vestjyske træindustrielle virksomheder om kvalificeret arbejdskraft.

Nu modtager Aulum-fabrikken dagligt uopfordrede ansøgninger fra kvalificerede folk. Derfor har Carl Nielsen det også lidt svært ved den megen diskussion om mangel på arbejdskraft herhjemme.

- Det er helt sikkert ikke noget problem om tre måneder, fastslår han.

Midt- og Vestjylland har gennem de sidste måneder oplevet talrige afskedigelsesrunder i såvel vindues- som køkkenindustrien. En af de meget store underleverandører til køkkenindustrien, Skouhus Fronts, hvis fabrikker ikke ligger langt fra Aulum, er helt væk i dag. Den gik konkurs i forbindelse med ejeren, Stones Invests kollaps.

Horn Bordplader er først og fremmest kendt for sine bordplader i massiv træ og laminat, men virksomheden markedsfører også bordplader i andre materialer som granit, stål, corian og terrazzo.