Ulovligt fyrværkeri-salg eksploderer

De nye, strenge regler for salg af fyrværkeri medfører et meget større salg af ulovligt fyrværkeri, skriver Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Læs mere
Fold sammen
Når nytåret om et par uger skydes ind, vil en stor del af fyrværkeriet på nattehimlen over Nordsjælland være ulovligt. Det bliver konsekvensen af de nye, skærpede regler om fyrværkeri, vurderer politiet.

- Det bliver sværere at få fat i fyrværkeri i forretningerne, fordi vi i de fleste tilfælde inddrager tilladelsen til at sælge. Derfor vil det illegale marked blomstre op til nytår, siger vicepolitiinspektør Bjarne Jønsson fra Helsingør Politi. Han kan allerede se livlig aktivitet på internettet, hvor det ulovlige fyrværkeri nu langes over cyber-disken.

Hillerød Politi bekræfter, at mange butikker opgiver at tjene penge på at sælge raketter og stalinorgler.

- De handlende kan ikke opfylde kravene. Nogle havde jo tidligere lov til at have 15 tons fyrværkeri på lager. Nu må de have 50 kilo i forretningen og et meget mindre lager, siger politiassistent Bent Pedersen.

Også i Frederikssund Politikreds ser man med bekymring frem til et øget ulovligt salg. Men indtil videre er de lokale betjente ikke nået så langt i arbejdet med tilladelserne, at man forudser færre forretninger med fyrværkeri. Alligevel forventer også Frederikssund Politi mere ulovligt fyrværkeri, fortæller Preben Rasmussen.

- Der er to årsager til, at det illegale salg stiger. For det første er der en meget stor fortjeneste. Og for det andet betyder de frie grænser, at der er meget lidt kontrol fra Sverige og Tyskland, hvor reglerne er meget mere frie, siger vicepolitiinspektør Preben Rasmussen.

Han har derfor nedsat en fyrværkeripatrulje på fire betjente - både i civil og i uniform - der skal sætte en stopper for det ulovlige krudt. Patruljen skal sørge for, at de nye regler bliver overholdt og gå efter bagmændene til det ulovlige fyrværkerisalg. Helsingør Politi har til samme formål sat 15 betjente af til arbejdet i årets sidste tre uger.

faj@berlingske.dk