Ukraine: S&P ser fare for statsbankerot

Den politiske krise og de blodige sammenstød i Ukraine truer med at også at føje en statsbankerot til landets problemer. Det vurderer Standard & Poor's ifølge Bloomberg News.

Den politiske krise og de blodige sammenstød i Ukraine truer med at også at føje en statsbankerot til landets problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ratinginstituttet Standard & Poor's har sænket kreditvurderingen af Ukraine til »CCC« fra »CCC+«.

»Vi tror nu, at det er sandsynligt, at Ukraine vil misligholde i fraværet af væsentligt favorable ændringer af omstændighederne, hvilket vi ikke venter,« begrunder S&P's analytiker, der blandt andet ser risiko for, at Rusland vil stoppe sin finansielle støtte til landet.

Renten på ukrainsk gæld med udløb i juni ligger ifølge Bloomberg News på næsten 35 pct.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, har fredag annonceret snarligt præsidentvalg. En overgangsregering vil nu blive etableret, siger han.

Den omstridte præsident siger samtidig, at han vil vende tilbage til forfatningen fra 2004, der betyder, at præsidentens beføjelser vil blive reduceret.

Demonstranter har krævet Janukovitj afgang, efter at han i november 2013 skrottede en handels- og associationsaftale med EU til fordel for en handelsaftale med Rusland, der har tilbudt lån og gunstige betingelser for leverancer af gas og olie.

Standard & Poor's vurderer, at Ruslands økonomiske støtte til landet er knyttet til landets nuværende ledelse og dets orientering mod Rusland.