Ukonkret Draghi-tale sender markederne ned

Den Europæiske Centralbanks præsident siger, at han er klar til at tage nye tiltag i brug for at styrke euroen, men præsenterer ikke konkrete tiltag i dag, og det får prompte markederne til at reagere negativt.

Foto: ARNE DEDERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reaktionerne kommer prompte efter en skuffende tale fra ECB-chef Mario Draghi, som mange havde håbet kastede nye tiltag af sig for at styrke euroen.

Talen kom i kølvandet på, at ECB tidligere i dag meddelte, at man - som ventet - holder udlånsrenten i ro og ikke ændrer på de nuværende 0,75 pct.

"Vi har diskuteret en rentenedsættelse, men vi vurderede, at det ikke var det rette tidspunkt," sagde Draghi i talen ifølge Ritzau Finans.

"De høje renter forhindrer en effektiv pengepolitik og er uacceptable. Regeringerne skal slå klar til at aktivere EFSF (krisefond, red.)," sagde han i talen.

Draghi gentager sin erklæring fra sidste uge om, at han er klar til at tage nye pengepolitiske tiltag i brug for at styrke euroen, men i talen kunne han som håbet ikke løfte sløret for konkrete tiltag. Markederne reagerede i skuffelse med det samme.

Euroen reagerer på ECBs udmeldinger med en svækkelse i forhold til dollaren på 1,22 dollar. Samtidig stiger de italienske 10-årige statsobligationer oven på meldingen med 21,2 pct., og de spanske følger efter med 12,1 pct. Renten på de italienske statsobligationer ligger nu på 6,11 pct, mens de spanske ligger på 6,77 pct.

"Man skal ikke true markedet, hvis man ikke følger op med de handlinger, man lægger op til. Så kommer markedet tilbage og rammer en," siger cheføkonom Christian Tegllund Blaabjerg fra FIH Erhvervsbank.

Han påpeger også, at det kan være Tyskland, der har sat foden i døren for ECB-chefens planer.

"Vi havde ventet, at han havde aktiveret SMP-programmet, men valgte at udskyde det yderligere i et par uger. Sandsynligvis fordi han endnu ikke har opbakning til dette træk fra Tyskland. Den tyske position er velkendt i form af modstand mod at købe op i obligationsmarkederne," skriver Blaabjerg i en kommentar.

Seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea kalder også talen en skuffelse. Han har ingen forklaring på, hvorfor Mario Draghi talte med så store ord i sidste uge, men peger på en muligvis uventet effekt.

"Det kan nu ende med, at det er med til at presse politikerne til at handle. Det er en farlig måde at gøre det på, og jeg er langt fra sikker på, at det var hensigten, men det kan med, at det bliver effekten," siger han.