UK: Inflationen faldt overraskende i juni

Inflationen i Storbritannien falder overraskende til 2,6 procent i juni. Det er det første fald siden afstemningen om brexit i 2016.

Det viser de seneste tal for ONS, Office of National Statistics.

»Faldende priser på brændstof og nogle forbrugsgoder og services er de største bidragydere til faldet,« skriver ONS.

Priserne i Storbritannien, inflationen, er steget betragteligt siden unionen i juni sidste år stemte for at forlade EU.

Afstemningsresultatet fik pundet til at falde i værdi, og dermed er det blevet dyrere at købe alt fra mad til råstoffer i udlandet.

Det har sendt inflationen i Storbritannien op fra omkring 0,8 procent før afstemningen til 2,9 procent i maj. I juni aftog presset dog altså til 2,6 procent.

»Det ændrer dog ikke på, at inflationen fortsat er langt højere end Bank of Englands målsætning på to procent,« skriver makroanalytiker hos Sydbank Kim Blidbæk i en kommentar.

Der var spekulation i markedet om, at inflationen kunne være steget til tre procent i juni.

I så fald ville den have nået et punkt, hvor den britiske centralbankguvernør skulle skrive til premierministeren og forklare, hvorfor der ikke var styr på inflationen.

Var det sket, ville en rentestigning i Storbritannien være rykket et stort skridt tættere på.

Men det er ikke sket. Overraskelsen får tirsdag pundet til at rasle ned. Før nyheden kostede et pund 8,46 kroner, men minutter efter tallene kom ud var pundet faldet til 8,40 kroner.

I 2015 kostede et pund 10,75 kroner, og før afstemningen i 2016 stod et pund i 9,73 kroner.

Trods den faldende inflation bliver det stadig sværere at være brite.

Lønningerne stiger nemlig kun med omkring to procent, og dermed kan den gennemsnitlige brite købe mindre for sin lønseddel, end vedkommende kunne på samme tidspunkt sidste år.

»Regeringen må stoppe stigningen i leveomkostningerne. Mange arbejdere er fanget i en økonomisk skruetvinge, hvor stigende priser ødelægger værdien af deres lønseddel,« siger chefen for Storbritanniens forening af fagforeninger, TUC, Frances O'Grady, ifølge The Guardian.