UIE: Overskuddet falder i plantageforretning

United International Enterprises (UIE) tjente færre penge på sine malaysiske plantager i første kvartal 2015, end tilfældet var det i samme periode sidste år, men til gengæld var der en aktiegevinst at score i kvartalet.

Foto: ALAA BADARNEH

Plantageforretningen, som går under navnet United Plantations, præsterede et overskud på 7,8 mio. dollar i kvartalet mod 12,3 mio. dollar i samme periode sidste år. Det er endda løftet en smule af, at plantageforretningen har solgt noget jord til den malaysiske regering, men altså ikke nok til at forhindre en temmelig stor nedgang, som skyldes højere produktionsomkostninger og et fald i overskuddet i raffinaderiforretningen på 57 pct.

Til gengæld er Enterprises' samlede overskud faldet mere beskedent end nedgangen i Plantations indikerer, fordi værdien af selskabets Melker Schörling AB-aktier er steget hele 31 pct. i første kvartal. Omregnes værdistigningen i de svenske aktier til dollar, sådan som UIE gør, er stigningen dog på "kun" på 19 pct.

Samlet betyder det, at UIE lander et overskud i kvartalet på 23 mio. dollar mod 24,9 mio. dollar året forinden. Selskabet solgte sin ejerandel i AAK i første kvartal og har nu en solid beholdning af kontanter. UIE skriver i regnskabet, at bestyrelsen nøje vil gennemgå mulige opkøb, som flugter med selskabets investeringskriterier; hovedsageligt inden for landbrug og den industrielle sektor, står der.