Ugens vindere og tabere: Ingen anledning til optimisme i Dagrofa

Hver uge kårer erhvervsredaktør Peter Suppli Benson og erhvervskommentator Jens Chr. Hansen ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Tomas Pietrangeli, detaildirektør for Dagrofa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Ugens vindere

Fruergaard – nu som ølkusk på Valby Bakke

Lars Fruergaard Jørgensen, koncernchef i Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Hvis juniorgossipperen kommer og spørger om lov til at påtage sig en ekstern bestyrelsespost, vil han få et klart nej. Han har bare at passe sit job her på redaktionen.

Helt sådan ser de ikke på det i landets største og travleste virksomhed, Novo Nordisk. Topchefen i Bagsværd, Lars Fruergaard Jørgensen, har åbenbart så god tid, at han kan overkomme en post som næstformand i en anden stor virksomhed, nemlig Carlsberg.

Her efterfølger han i øvrigt Lars Rebien Sørensen, som Fruergaard også efterfulgte i Novo Nordisk. Det pudsige er, at Rebien for et par år siden rykkede ind på næstformandsposten i Carlsberg, netop fordi han fratrådte som CEO i Novo Nordisk – og dermed fik lidt mere plads i kalenderen.

Nå, anyway, tillykke til Fruergaard med næstformandsposten i Carlsberg. Derfor ender han da også i denne uge på gossippernes vinderliste. Men indrømmet, der nager da en lille tvivl i vores hoveder om, hvorvidt Rebiens »nej tak« til at fortsætte i Carlsberg nu også er helt så udramatisk, som det bliver udlagt.

Helle Adelborg – nu som Chr. Firtal

Helle Adelborg borgmester i Hvidovre Kommune (S) til pressemøde på Avedøreværket mandag den 7. januar 2019. Regeringen vil med nyt udviklingsprojekt skabe ni nye øer ved København, der skal være hjem for 12.000 arbejdspladser.. (Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng.

Hvem skulle nu have troet det? Måske er det bare gossippernes fordomme, der spiller os et puds?

»Bagkvinden« bag et af de største og mest visionære byggeprojekter i København og omegn i nyere tid er den 58-årige socialdemokratiske borgmester i Hvidovre siden 2012 – i øvrigt tidligere pædagog og folkeskolelærer. Nu træder Helle Adelborg, for hende er det, ind på scenen som en anden Chr. Firtal.

I hvert fald er det lykkedes at skabe et troværdigt hold omkring planerne om at bygge ni kunstige øer/holme i Køge Bugt ved Avedøre. Nuvel, spaden stikkes ikke i jorden i morgen. Først skal planerne diskuteres på kryds og tværs, så skal infrastrukturen og finansieringen på plads, hvorefter projektet kan sættes i gang op til planmæssig fuldførelse i 2040.

Måske har hun lært lidt af sin partifælle Jens Kramer Mikkelsen, som i sin tid som overborgmester i København turde sætte ting i søen, som ikke alle var lige begejstrede for ved første præsentation.

Bo Rygaard - nu i storaktionær-limbo

Hvad vil Parken efter salget af Fintess.dk? Bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment Bo Rygaard om strategi og fremtiden. Giver det overhovedet mening at have et konglomerat længere? Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Tænk at være så ombejlet som formanden for Parken Sport & Entertainment, der som bekendt huser byens hold, FCK. Tommelen op for det.

Bo Rygaard hedder han, indsat af de to storaktionærer Erik Skjæbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen for knap fire år siden i håb om at bringe Parken-aktien ud af dødvandet.

Rygaard har bøvlet og bøvlet uden rigtigt at formå at bringe Parken-aktien flot. Så vidt, så godt. Men så, bang, pludselig kom gennembruddet i denne uge, da det rygtedes, at en engelsk investorgruppe var klar til at lægge op mod 1,2 mia. kr. på bordet for det børsnoterede selskab.

Op sprang aktiekursen med 20 procent og lagde nogle hundrede millioner til børsværdien. Men, men. Bo Rygaard selv, som i dette forløb har været tavs som graven, risikerer, at to af Parkens store aktionærer ikke vil være med. Står det til troende, risikerer Parken-aktien igen at falde tilbage i en tilstand af dyb depression.

Og pyha, hva' så, er det så også slut med Rygaard i formandssædet?

Ugens tabere

En krone sparet er en krone tjent

Tomas Pietrangeli, detaildirektør for Dagrofa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Det er fair nok, når den kedelige virkelighed tvinger én til at forsøge at spare sig til succes.

Der er dog bare at sige, at det i hvert fald ikke foregår ud fra en styrkeposition, når den nyligt tiltrådte detaildirektør for Dagrofa, Tomas Pietrangeli, nu henter nye penge til en nærmest tom pengekasse i den store norskejede detailkoncern.

For kapitalindsprøjtningen fra de norske ejere er tiltrængt efter endnu et svært år for Dagrofa, der regulært skøjter rundt i en detailbranche, hvor koncernens kæder, f.eks. Meny og Spar, slet ikke kan matche konkurrenterne og derfor har svært ved at hive både kunder og dermed indtjeningen op på et niveau, så de kan blive farlige for konkurrenterne.

Tomas Pietrangeli kom til i efteråret efter flere år som Arlas chef i Storbritannien. Pengene betyder nu, at han har ekstra tid til at prøve at finde vejen for koncernens dagligvarekæder. Let bliver det ikke. Og hans plan fra efteråret om, at der skal spares godt og grundigt, giver ikke stor anledning til optimisme – for ham og for butikkerne.

Dankortet banket gult og blåt

Anders Dam, CEO Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Lad mig sige det kort ... Det var en regulær kæberasler, som Jyske Bank-direktør Anders Dam forleden afleverede, da han proklamerede, at Jyske Banks kunder fremover vil blive tilbudt et rent Dankort og et rent Visakort – i stedet for det hidtidige Visa/Dankort.

For uanset hvor insisterende og ofte Anders Danm slog fast, at det da slet ikke var et angreb på dankortet, og uanset hvor ofte han vil fortælle, at det slet ikke handler om, at bankerne kan tjene mere ved at få splittet kundernes kort, så er det de færreste af os forbrugere, der køber hans forklaringer og løfter.

For netop Visa/Dankortet er jo perfekt for rejselystne danskere, fordi det kombinerer den lette brug i Danmark og adgangen til at bruge kortet i udlandet.

For kunderne er det et billigt og velfungerende kort. For bankerne gør det ondt, fordi det giver færre muligheder for at få presset forskellige kort i kundernes tegnebøger – og dermed adgang til at score flere gebyrer fra den samme kunde.

kortet er presset, men vi kunder skal huske at presse tilbage. Ellers går sparepengene bare til kortgebyrer i stedet for til noget sjovere.

Find en tiger at putte i tanken

Vagn Sørensen i lufthavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Det er noget af en opgave, som ledelsen i detailkæden Flying Tiger Copenhagen har at gøre med.

Direktør Mette Maix er endnu relativt ny i topchefstolen, og selv om hun har travlt i dagligdagen med at få styr på den boomende butikskæde, peger pilen i endnu højere grad mod storaktionæren EQTs mand som formand for bestyrelsen i selskabet, Vagn Sørensen, når der dukker historier op om en kæde, som er presset, sådan som Finans skrev torsdag.

For ejerne forhandler ifølge Finans om flere penge til at finansiere en kæde, som vokser og vokser, men gør det i form af åbning af stadig flere nye butikker. Den slags er dyrt, og når de gamle, etablerede butikker samtidig har svært ved at hive nok indtjening hjem, er det recepten på en udfordret koncern.

For EQT er det en bet, som gøres større, fordi samme kapitalfond jo stod bag det krakkede Fætter BR. Så når folk hører om udfordringer i Flying Tiger, læses nedturen i Fætter BR direkte med ind i fortællingen.

Derfor har EQT og Vagn Sørensen noget af en opgave. Dels i Flying Tiger, men måske i endnu højere grad med at sikre, at omdømmet ikke bliver alt for elendigt. Den slags kan kun gøres ved, at deres virksomheder får succes.