Ugens vindere og tabere: 200 milliarder. Det er en forfærdelig stor bunke penge at brænde af

Henrik Poulsen, administrerende direktør for Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ugens opture:

 

Gitte Aabo, koncernchef, Leo Pharma. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Selvfølgelig kan man lege Byggemand Bob i Danmark

Vi har behov for folk, der går imod konventionerne – imod det stereotype.

Tag bare den efterhånden indgroede holdning om, at det ikke kan betale sig at etablere ny produktion i Danmark, endsige at bygge en ny stor fabrik til halvanden milliard kroner.

Mønsterbryderen i dette tilfælde er direktøren for medicinalselskabet Leo Pharma, Gitte Aabo, der har været med til at sikre, at selskabet nu bygger en helt ny fabrik, som skal producere hudlægemidlet Fucidin.

Alt for mange andre ville pr. instinkt have bygget fabrikken i et land, hvor man mener at kunne få grunde og bygninger billigere – for ikke at glemme billigere arbejdskraft.

Men Leos argument er, at der med fabrikken i Danmark er nærhed til udviklingsafdelingen og mindre bureaukrati, end hvis man havde placeret en ny fabrik i Langtbortistan.

Nu er det ikke, fordi den nye moderne fabrik giver mange nye job. Men vigtigere er faktisk signalet om, at der er andet end blot hård her-og-nu-økonomi at tænke på, når man som dansk virksomhed skal beslutte, hvor man skal lægge en fabrik.

Foto: Liselotte Sabroe.

Baggrunden er måske billig. Men Dansk Bank-chef vokser med opgaven

Først var svaret nej, nej og atter nej, hvis man formastede sig til at spørge Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen, om han havde ambitioner om at score jobbet permanent.

I dag svarer han noget mere henholdende, når han får spørgsmålet, og det er til at forstå.

For set udefra har Jesper Nielsen klaret det glimrende i vikarstolen. Han taler klart sprog – også selv om forgængeren var norsk – og han svarer direkte og på en måde, så Danske Banks budskaber står klarere.

Ja, selv »Aftenshowet« har haft ham inde, og selv om intervieweren var småpinlig set med businessbriller, var der ingen slinger i kommunikationen fra Jesper Nielsen.

Så han ligner – og omtales – som en reel kandidat til at overtage direktørstolen permanent, hvis ellers Finanstilsynet godkender ham. Den beslutning afventer i første omgang den ekstraordinære generalforsamling, hvor bankens nye formand, Karsten Dybvad, udpeges. Mon så ikke man ret hurtigt efter vælger den nye direktør. Og Jesper Nielsen skal så satse på, at han har vist sig godt frem – og at konkurrenterne til posten har lange fratrædelseskrav, som kan gøre det umuligt at vente.

Henrik Poulsen, administrerende direktør for Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

200 milliarder. Det er en forfærdelig stor bunke penge at brænde af

200 milliarder. Det er antallet af kroner, som Ørsted og selskabets topchef, Henrik Poulsen, vil kaste efter nye investeringer i perioden frem til 2025.

Det er en næsten uhørlig sum – i hvert fald med danske briller – men en helt nødvendig satsning, hvis Ørsted skal holde sig på forkant af bølgen af investorer, som putter penge i grønne projekter.

Ørsted er som bekendt gået fra sorte DONG-dage til nu at være grønnere end de fleste. Og de mange penge skal bruges til at give selskabet vokseværk, når det gælder etablering af vindmølle- og solcelleparker.

Selv om det ikke er Henrik Poulsens egne penge, er det alligevel befriende ambitiøst, hvad Ørsted-chefen melder ud. Det er en satsning i jagten på vækst og i virkeligheden en klar og tydelig placering af hånden på kogepladen. Og mon ikke Ørsted og co. igen får succes, når man ellers ser på tidens grønne bølge.

Ugens nedture:

 

Direktør for ATP Christian Hyldahl præsenterer ATPs halvårsregnskab for 1. halvår 2018 på et pressemøde i København, onsdag den 29. august 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Hyldahl gik, før formanden fik samlet sig

Summen af kardemommen er, at det hobede sig op for ATP-chefen Christian Hyldahl. Fortiden i Nordea skulle bid for bid hales ud af Hyldahl – det skete i dagbladet Børsen. Alt i mens han havde travlt med at tage afstand fra en del af beslutningerne i Nordea-tiden, løb tiden ud.

Det halvoffentlige ATP markedsfører sig i den grad på etik, samfundssind og ansvarlighed, og det hænger altså ikke helt sammen med julelegene i Nordea-tiden. Så Christian Hyldahls exit i ATP var uundgåelig.

Bestyrelsen ved den nye formand, Torben M. Andersen, og bestyrelsesmedlem i ATP, LO-formanden Lizzette Risgård, havde ellers travlt med løbende at bakke fuldt og helt op om direktøren. Altså lige indtil de ikke gjorde det mere og efterfølgende lod forstå, at Hyldahl blev »indhentet af sin fortid«. Ikke ligefrem en elegant bestyrelseshåndtering.

Pyha, de er svære at håndtere disse følsomme personsager. Men det er nu engang det, man har højtgagerede bestyrelsesformænd til.

Portræt af Gustav Mellentin – adm. direktør i Adform, der leverer infrastruktur til bannerreklamer på nettet. Virksomheden er skudt igennem vækstkurverne i de senere år, vandt i 2015 Børsens gazellepris, og kunne i 2016 levere endnu et rekordregnskab. Nu begynder børsambitionerne at røre på sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Mellentin mistimede markedet

Som bekendt kan alt sælges, blot det har den rigtige pris. Det har også det 16 år gamle IT-firma, Adform, og en af dets stiftere, Gustav Mellentin, måttet sande.

Prisen på nye børsaktier er ikke, hvad de har været. Adform sælger IT-løsninger til reklamebranchen, og tanken var oprindeligt at sælge aktierne hurtigt og til en høj pris. Helt i tråd med traditionel markedsføring op til en børsnotering har Gustav Mellentin og investmentbankerne været i byen for at fortælle om alle de fantastiske egenskaber hos Adform.

Men-men, efterspørgslen efter Adform-aktier har været så beskeden, at salgsperioden er forlænget, og prisen for aktierne er sat kraftigt ned til nu 16 kr. pr. aktie. Spørgsmålet er så, om det lokker flere købere på banen – eller om Mellentin & Co. blot har tændt en række advarselslamper, så det bliver endnu sværere at sælge Adform-aktierne.

Nu står køberne og tygger på børskandidatens tilbud. For hvem siger, at 16 kr. er den rigtige pris?

Venstres Landsmøde 2018 i Herning Kongrescenter. Lars Christian Lilleholt. Herning den 18. november 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Lilleholt op i det grønne felt

Timing er som bekendt alt. Det ved politikerne bedre end de fleste. Men om det ligefrem var en vel tilrettelagt plan og timing eller noget så simpelt som et raseriudbrud, der lå bag klimaminister Lars Christian Lilleholts hurtige udskiftning i Klimarådet, står hen i det uvisse.

I hvert fald blev Klimarådets formand igennem fire år, professor Peter Birch Sørensen, vist vintervejen i denne uge. Det kommer sjovt nok i kølvandet på først en regeringskritisk rapport fra netop Klimarådet samt en efterfølgende bandbulle fra minister Lilleholt mod alle dem, der ikke mener det samme som ham.

Lilleholt kom helt op i det grønne felt med en tilbagevisning og en lige venstre til de kritiske røster om, at regeringen skulle have sænket ambitionerne på klimaområdet. Volapyk, må man forstå.

Nå ja, hvis man ikke kan lide budskabet, kan man altid skyde budbringeren. Det er sket før i historien. Tilbage står vi sagesløse gossippere med spørgsmålet: Hvem skal man nu tro på?