Uffe i den kolde sne

Skuffet: Uffe Ellemann-Jensen elsker Grønland, men han lægger ikke skjul på, at han føler sig trådt på og ydmyget ved tirsdagens kup i Royal Greenland.

Læs mere
Fold sammen
Baggrund

Hos den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) banker der et varmt hjerte for Grønland.

Han holder af naturen, lystfiskeriet og sejlturene mellem isfjelde, sæler og hvaler i de grønlandske fjorde og kyster. Han har besøgt masser af bygder, byer og øde udsteder - på alle årstider. Lige fra fangersamfund i Thule nær nordpolen til de 1.000 år gamle nordboruiner i det sydligste Grønland og den moderne og pulserende minihovedstad Nuuk.

»Jeg har kørt med hundeslæde ind over Østgrønland i februar i 35 graders frost og fisket polartorsk på havisen i Thule. Jeg har i de sidste mange, mange år elsket Grønland. Både på grund af naturen og de mennesker, man møder der. De lever på yderkanten af eksistensmulighederne. Jeg elsker simpelthen Grønland. Og det gør jeg stadigvæk, uanset det her,« siger den tidligere udenrigsminister.

Med henvisning til, at han først på ugen blev fjernet som bestyrelsesformand af det grønlandske landsstyre på Royal Greenlands generalforsamling.

Ellemanns gode ven, landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, Siumut, blev tilsyneladende meget mod sin vilje nødt til at acceptere, at landstyret og magthaverne i partien i tirsdags ved et kup fjernede Uffe Ellemann-Jensen samt de tidligere ministre Nils Wilhjelm (K) og Knud Heinesen (S).

De reelle politiske magthavere i Siumut (der betyder »Fremad«) vil have grønlændere ind på de ledende poster. Samtidig var siumutterne trætte af den kritik og ballade omkring de enorme fratrædelsesgodtgørelser til to fratrådte Royal Greenland-direktører, Ellemann-Jensen, lavede i danske og grønlandske medier. Hans åbenmundethed kom til at koste ham hovedet som bestyrelsesformand.

Min personlige ven

»Jonathan betragter jeg stadigvæk som en god personlig ven,« siger Ellemann-Jensen, som ofte gar hygget sig og taget sig en lille en med den grønlandske regeringschef. Det foregår bl.a. under private former på landsstyreformandens bopæl med udsigt over Nuuk-fjorden og i Uffe Ellemann-Jensens villa på Sundvænget i Hellerup.

I virkeligheden var det Uffe Ellemann-Jensens hustru, journalist og redaktør Alice Vestergaard, der for mange år siden åbnede sin mands øjne for det store, kolde land i nord. Som ansat på TV-avisen dækkede hun Grønland og fortalte begejstret om, hvad hun oplevede.

I sin udenrigsministertid fra 1982-93 var han på mange officielle besøg i Grønland, for den del af riget var han også minister for. Og her fik han efterhånden et nært forhold til Jonathan Motzfeldt, der er en af fædrene til hjemmestyret.

Fortørnet

At Uffe Ellemann-Jensen blev medlem af Royal Greenlands bestyrelse var nuværende folketingsmedlem og en af Grønlands stærke mænd, Lars Emil Johansens, opfindelse. Da den borgerlige regering i 1993 gik af, bad han Ellemann om at gå ind. Det er paradoksalt nok samme Lars Emil Johansen, som Uffe Ellemann-Jensen i dag er stærkt fortørnet over - uden om bestyrelsen, men i alliance med den tidligere koncernechef - har tiltusket sig en gylden aftale.

Ved sin afgang som vicekoncernchef i Royal Greenland i efteråret fik Lars Emil Johansen en stor pose penge. Uden at have ydet nogen imponerende indsats, mener Uffe Ellemann.

Det var i 1999, at den tidligere udenrigsminister på vennen, landsstyreformand Jonathan Motzfeldts opfordring blev formand for selskabet. Årsagen var, at der ikke kunne findes nogen kompetente grønlændere til opgaven.

Sidste år blev underskuddet 290 mio. kr. Uffe Ellemann-Jensen har forsøgt at rette det underskudsgivende selskab op, siger han selv. Hans opskrift har været rationaliseringer, trimning af driften og lukning af de urentable fabrikker med det mål, at Royal Greenland skulle køres som en moderne international virksomhed. Og det har været upopulært blandt indflydelsesrige grønlandske politikere, ikke mindst blandt Siumut-partiets ledende figurer, der gang på gang har blandet sig i forretningsdriften.

Rejste til Estland

Nu indsættes tre fredsommelige grønlændere og partikammerater, som Siumut-landsstyret kan styre, ifølge Uffe Ellemann-Jensen, i Royal Greenland i stedet for ham og hans to danske bestyrelseskolleger.

Onsdag aften kom Ellemann-Jensen hjem fra Grønland, og i går rejste han videre til et helt fredsommeligt bestyrelsesmøde i det A.P. Møller-ejede Estonia Air i Tallinn i Estland.

Den tidligere udenrigsminister føler sig trådt på og ydmyget ved tirsdagens kup i Royal Greenland, hvor han blev smidt ud i den kolde sne. Det lægger han ikke skjul på.

bso@berlingske.dk