Uenighed om dansk fraflytterbeskatning

Skatteministeriet fastholder at lovforslag om fraflytterbeskatningen er i overensstemmelse med EU. Den holder ikke, siger skatterådgivere.

Skatteministeriet og de private skatterådgivere er uenige om, hvilken konsekvens ministeriet skal tage af en dom ved EF-Domstolen, der sætter spørgsmålstegn ved den danske fraflytterbeskatning.

Folketingets Skatteudvalg behandler i øjeblikket en lovpakke fra Skatteministeriet, hvor fraflytterbeskatningen er en del af pakken.

»Vi vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med EU. På det tidspunkt, hvor lovforslaget blev udarbejdet, kendte vi generaladvokatens indstilling til EF-Domstolen, og vi har derfor kunnet udarbejde forslaget, så det ligger på linje med denne indstilling,« siger chefkonsulent Margrete Kiil, Skatteministeriet.

Fraflytningsbeskatningen er en del af den danske skatteflugtspakke fra 1987, som bl.a. medfører beskatning af ikke-realiserede aktiegevinster, store pensionsindbetalinger og andre formuer ved flytning til udlandet.

Sagen var rejst mod den franske stat, men fra dansk side var der indlæg til domstiolen, fordi den franske fraflytterbeskatning i store træk svarer til den danske. Private skatterådgivere deler ikke Skatteministeriets fortolkning.

»Det er hele grundlaget for den danske fraflytterbeskatning, der er bortdømt ved EF-Domstolen,« siger skatterådgiver og jurist Hans Birkholm, Belle Balance International.