Udviklingen skabes i arbejdet med smådelene

Et nydannet selskab med udgangspunkt i NKTs forskningsafdeling skal være med til at skabe ny vækst.

Med mindre man er professionel taxachauffør, er det de færreste af os, der får chancen for at lægge hænderne på rattet i en ny Mercedes.

Men skulle man blive opgraderet fra bagsædet til førersædet, kan man sende en venlig tanke til den danske industrikoncern NKT. Det er nemlig et af koncernens datterselskaber, der har sørget for, at overfladen på rattets betjeningsknapper har den rette struktur og styrke.

»Jeg plejer at underholde taxachaufførerne med, at en lille del af deres bil har været en tur omkring Brøndby,« fortæller koncerndirektør Søren Isaksen, NKT Holding.

Han er netop blevet formand for Nanon A/S, et selskab der ved en såkaldt teknisk udskillelse er løftet fra udviklingsdelen af koncernen, NKT Research & Innovation, over til at blive en selvstændig forretningsvirksomhed.

»Aktiviteten i Nanon udviklede sig i stigende grad til at blive en produktionsvirksomhed. Derfor fandt vi det rigtigt at gøre det til en egentlig virksomhed med egen bestyrelse,« forklarer Søren Isaksen.

Henry Bayer Kierkegaard, der hidtil har ledet Nanon, fortsætter som administrerende direktør.

Småt giver udvikling
Teknikker til overfladebehandling er højteknologi. Ikke mindst på plastemner som f.eks. bilrat er det svært at opnå den rette overflade. Derfor har det hidtil indgået i NKTs forskning og udvikling at finde løsninger på denne problematik.

Underleverandørerne til Mercedes er en af de store aftagere af overfladebehandlede knapper til bilrat; men også andre bilfabrikker nyder godt af den danske teknik.

Ved overfladebehandling er man helt nede på atomniveau med den såkaldte nanoteknologi, der spås at blive et af fremtidens store vækstområder. Som formand for regeringens forskningsinitiativ Teknologisk Fremsyn har Søren Isaksen selv været med til at pege på mulighederne for området.

Nanon A/S beskæftiger indtil videre 13-14 medarbejdere. Men Søren Isaksen forventer, at virksomheden vil udvides og vokse sig større.

»Det er helt sikkert et område, hvor vi kommer til at se en stor udvikling de kommende år,« forudser han.