Udskældt Barroso får EU-pension oven i Goldman Sachs-løn

EU's tidligere topchef José Manuel Barroso får pension fra unionen samtidig med sit job hos Goldman Sachs.

Portugals tidligere formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, modtager pension fra unionen samtidig med sit job som bestyrelsesformand i Goldman Sachs. Arkivfoto. Reuters/Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har vakt voldsom kritik, at EU's tidligere topchef José Manuel Barroso er blevet ansat som bestyrelsesformand i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs International.

Onsdag skriver Politiken så, at José Manuel Barroso modtager pension fra unionen samtidig med sit godt betalte bestyrelsesjob, som han har haft siden juli.

EU-Kommissionen oplyser til Politiken, at Barroso har bedt om at få udbetalt en såkaldt tidlig pension. Det har han fået.

José Manuel Barroso, der var EU's topchef i årene 2004-14, har ifølge EU's egne beregningsmetoder ret til godt 50.000 kroner om måneden resten af livet. Han har modtaget pensionen, siden han fyldte 60 år i foråret.

Dobbeltbetalingen vækker ifølge Politiken både forargelse i parlamentet og i kommissionen, hvor ansatte tidligere har taget initiativ til en protestskrivelse for at fjerne Barrosos ret til EU-ydelser. Den er underskrevet af 150.000 mennesker.

Også stærke kræfter i Europaparlamentet kræver en stramning af reglerne.

»Sammenblandingen af kommissærers arbejde og privilegier med private interesser er uacceptabel. Det skader EU's offentlige image på et tidspunkt, hvor der mere end nogensinde er brug for at genvinde borgernes tillid, siger Europaparlamentets formand,« Martin Schulz, til Politiken.

Hverken Barroso selv eller Goldman Sachs International i London har ønsket at svare på Politikens spørgsmål.

Goldman Sachs vil ikke oplyse, hvad Barroso får i løn. Men bankens seneste årsregnskab viser, at bestyrelsesmedlemmer i Goldman Sachs' moderselskab typisk får knap fire millioner kroner om året.

Som regel får en bestyrelsesformand cirka det dobbelte, vurderer Morten W. Langer, der som chefredaktør for Økonomisk Ugebrev i årevis har analyseret bestyrelser i finansielle selskaber.

/ritzau/