Udsigt til mindre tab efter Incentives konkurs

Heldig oprydning begrænser tabet i kapitalfonden Incentives, der blev erklæret konkurs for et år siden med en bankgæld på 1,3 mia. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mens dansk og nordisk erhvervsliv i øjeblikket overstrømmes af kapitalfonde på storindkøb, nærmer advokaterne sig nu slutfasen i oprydningen efter alle danske kapitalfondes moder, Incentive, der gik konkurs for et år siden.

Incentive, der skulle opsamle danske virksomheder f.eks. ved generationsskifter og gøre dem klar til videresalg, blev stærkt overraskende for ledelsen selv sendt til tælling efter gennem flere år at have fået kunstigt åndedræt fra bankforbindelserne, Danske Bank, Nordea, FIH Erhvervsbank og hollandske ABN Amro.

Bankerne, med et samlet tilgodehavende på 1,3 mia. kr., afviste at strække kreditten da den rutinemæssigt skulle forlænges for et år, og aktionærerne ville heller ikke komme med nye indskud. Så var der ingen anden udvej end erklære selskabet konkurs.

Oprydning slutter
Nu begynder kurator, advokat Michael Ziegler, partner hos Plesner Svane Grønborg Advokater, at kunne se enden på oprydningen, og han kan konstatere, at tabet ikke bliver så stort, som man en overgang kunne frygte.

Almindelige kreditorers gæld blev omgående dækket af de fire store kreditorer og aktionærerne tabte alt, men derudover ser det lige nu ud til, at tabskontoen lander på omkring 300 mio. kr. til fordeling mellem de fire banker, der dog i en lang periode havde afstået fra rentetilskrivning på deres tilgodehavende.

Tabet blev først og fremmest begrænset, fordi det lykkedes at sælge højtryksrenservirksomheden Alto (byggende bl.a. på det tidligere KEW i Hadsund) til NKTs Nilfisk-Advance for 900 mio. kr. på gældfri basis.

Betydeligt udestående
Michael Ziegler siger, at der endnu er en række små hængepartier - og et enkelt stort. Det sidste gælder en uenighed omkring en aktionæroverenskomst i automatselskabet Fridge SARL Luxembourg.

»Jeg vil ikke sige mere om uenigheden nu, men sagen drejer sig om et ganske betydeligt beløb,« siger Michael Ziegler. Af gamle Incentive-regnskaber fremgår det, at aktionæroverenskomsten om Fridge stammer fra år 2000, hvor Incentive solgte automatfabrikken Wittenborg i Odense til kapitalfonden Compass Partners i London.

Salgsprisen for Wittenborg aftaltes til 135 mio. euro, godt en mia. kr. dengang, og lidt over halvdelen, 70 mio. euro blev udbetalt kontant, mens Incentive for resten af beløbet fik en aktiepost på 15 pct. af det nye selskab Fridge, der på markedet er kendt som N&W Global Vending.

Heri indgik også konkurrenten, italienske Zanussi Vending, som Compass havde købt året før. Meningen var at det nye selskab i løbet af mellem tre og fem år skulle afhændes igen - f.eks. ved en børsnotering. Men i dag strides man altså om, hvad der står med småt i kontrakten, og får danskerne ret, så begrænses bankernes tab i Incentive betydeligt.