Udsigt til fortsat oplags- fald

Nedturen for B.T. er endnu ikke slut. Avisens ansvarshavende chefredaktør, Arne Ullum, forudser, at omlægningen af avisen i de næste måneder betyder, at B.T.'s oplag ryger under de magiske 100.000.

For første gang i mange årtier kan B.T. se frem til et oplag under de magiske 100.000. Og tilbagegangen er alt andet end en døgnflue, men vil være en generel tilstand, som B.T. skal lære at leve med i lang tid. Det mener ansvarshavende chefredaktør, Arne Ullum, der vurderer, at B.T. må indstille sig på at være mindre end Ekstra Bladet som følge af den igangværende omlægning.

»Når vi nu fjerner de mere sensationsagtige forsider, så forærer vi simpelthen tusindvis af læsere til Hans Engell og Ekstra Bladet. Mit gæt er 3.000-6.000. Derfor vil vi få et oplagsmæsigt problem det næste halve år,« siger Arne Ullum til Berlingske Tidende.

B.T. toppede i 1974 med et oplag på 245.000, men først i slutningen af 1980erne begyndte tilbagegangen for alvor. For få år siden kunne avisen dog på gode dage stadig nå et oplag på knap 200.000. I første halvår af 2003 lå oplaget gennemsnitligt på 110.148 og nu tyder alt på, at man ryger under de 100.000.

»Det er der stor sandsynlighed for. Det kan vi lige så godt sige fuldstændigt ærligt. Det koster at lave en sådan omlægning,« siger Arne Ullum og understreger, at det handler om, at B.T. skal have genvundet de gamle læsere, som er faldet fra, fordi de mente, at avisen havde for meget sex og vold.

»Og inden vi får overbevist dem om, at B.T. i dag er markant anderledes end Ekstra Bladet, så går der altså et pænt stykke tid,« siger Arne Ullum.

Han understreger dog, at han har »fuldstændig is i maven«. I januar i år var det blot 139 aviser, der skilte B.T. fra at skrive sit oplag med blot fem cifre. Ekstra Bladet lå til gengæld knap 7.000 eksemplarer over 100.000 og kunne fremvise vækst i læsertal, så man også på dette punkt var større end B.T.

»Jeg havde egentligt frygtet et større dyk i oplaget,« siger Arne Ullum og føjer til, at han ikke har nogen magisk undergrænse for, hvor lavt B.T. kan og vil synke.

»Det er ikke så afgørende for mig, hvordan oplaget ser ud i dag eller i morgen, men på længere sigt er det min ambition at forøge oplaget betydeligt. Men indtil da vil jeg ikke sige det ene eller andet måltal. Det afhænger af de analyser af markedet, vi er færdige med til efteråret«. B.T.s ansvarshavende chefredaktør fastholder, at B.T. vil komme ud af 2004 uden underskud, hvilket vil være første gang i flere år.

»Jeg er fortrøstningsfuld og tror, at B.T. bliver en god forretning på kort sigt. Sidste års spareplan betyder, at vi kommer ud af 2004 uden underskud. Og det er der ikke ændret ved.«

Arne Ullum oplyser at han arbejder med en tidshorisont på tre-fem år, hvorefter B.T. skal være tilbage på ret køl.

»Vi taler om et langt sejt træk. Og så handler det om, at vi på den korte bane ikke sætter alt for meget til.«