Udsigt til blodbad på børsen: Bang & Olufsen nedjusterer for tredje gang på syv måneder

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Vi er meget skuffede over udviklingen,« siger B&Os topchef Henrik Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Alle holder vejret forud for valgdagen i morgen, onsdag, hvor vi også kan fejre både Grundlovsdag og Fars Dag, men Businessdanmark er ikke gået helt i stå af den grund.

Der er blandt andet ballade omkring bisidderadvokaternes store og dyre fremmøde i undersøgelseskommissionen om Skat, mens kendte danske virksomheder som Bang & Olufsen og Imerco kæmper med at få økonomien til at hænge sammen. Vi begynder i Struer.

1. Udsigt til blodbad for B&O-aktien efter tredje nedjustering på syv måneder

Salget af TV i Europa er lavere end forventet, og det betyder, at Bang & Olufsen sent mandag aften nedjusterede sine forventninger til resten af regnskabsåret 2018/19.

Nedjusteringen er den Struer-baserede elektronikproducents tredje nedjustering på blot syv måneder, og det har haft konsekvenser ved aktiemarkedets åbning tirsdag morgen.

Aktien bliver straffet hårdt, og kursen er fra åbningen faldet med 19,5 procent til 41,54 kroner.

»Investorernes tålmodighed er for længst brugt op, og aktien vil blive sendt tilbage til affyringsrampen,« skrev investeringsøkonom Per Hansen før børsens åbning i en kommentar.

»Hvis det går, som det er sket ved de første to nedjusteringer, skal investorerne genfinde aktiekursen i niveauet 35-37 DKK. Helt så galt går det næppe i dag, men den sidste rest af tillid bliver sat på en stor aktieprøve. En 20 pct. nedgang vil bringe markedsværdien af B&O ned på 1,8 mia.,« skrev Per Hansen før aktiemarkedets åbning.

Han mener også, at Bang & Olufsen igen kan bliver mål for en overtagelse af kinesiske investorer, sådan som tilfældet var for godt tre år siden, når »aktiekursen har fået raset ud efter endnu en skuffende nedjustering.«

»Spørgsmålet er om, hvorvidt kineserne har appetit på det hele, afhænger ikke mindst af prisen, og om de øvrige aktionærer er blevet realistiske om, hvad B&O reelt er værd i en salgssituation. En aktiekurs i niveauet 35 til 40 vil sende aktien tilbage til start og det tidspunkt, hvor kineserne indikerede den første interessse,« skriver Per Hansen.

B&Os ledelse forventer nu, at omsætningen falder med 13-14 pct. Sidst Bang & Olufsen, der offentliggør sit årsregnskab 2018/19 den 11. juli i år, nedjusterede lød forventningen på et fald på 10 pct.

Det er imidlertid ikke kun salget, der er påvirket. Også driftsindtjeningen (EBIT) er under pres, og Bang & Olufsen nedjusterer forventningen til EBIT-marginen fra 4-5 pct. til 2-3 pct.

Forklaringen på, at omsætningen i årets fjerde kvartal blev lavere end forudset i Europa, fordi salget af Bang & Olufsen TV ikke normaliserede sig som forventet.

»Det er klart, at vores økonomiske resultater i år ikke har været tilfredsstillende, og vi er meget skuffede over udviklingen,« siger B&Os topchef Henrik Clausen i en pressemeddelse. Han forventer dog, at selskabet får en lønsom vækst i det nye regnskabsår, som netop er begyndt.

»Vi forventer at vende tilbage til lønsom vækst i finansåret 2019/20, og vi vil i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten den 11. juli komme med et mere detaljeret bud på finansielle mål for virksomheden,« tilføjer Henrik Clausen, der også understreger, at B&O er nået langt med den omstilling af virksomheden, som er nødvendig.

2. Formand for undersøgelseskommission om Skat til bisiddere: Overvej at blive hjemme

Formanden for den undersøgeleskommission, der i øjeblikket gransker Skat, har flere gange opfordrert bisidderadvokater til at overveje, om det er relevant at de møder op på de afhøringsdage, der er afsat.

Det skriver Berlingske Business i dag.

På den første afhøringsdag i Undersøgelseskommissionen om Skat opfordrede kommissionsformand Michael Ellehauge de 33 fremmødte bisidderadvokater til nøje at overveje, om det er relevant, at de møder op til en konkret afhøringsdag.

Han forklarede, at alle bisiddere vil få tilsendt en udførlig protokoludskrift af de afgivne forklaringer, og at kommissionen også er indstillet på at indkalde en person til afhøring igen, hvis der er behov for det. Og så gentog han den dag i marts sin opfordring til bisidderne om at overveje og dermed begrænse deres tilstedeværelse på de mange afhøringsdage til det, der »skønnes direkte relevant for varetagelsen af hvervet som bisidder«.

Opfordringen skal ses i lyset af, at der indtil videre er planlagt 47 afhøringsdage, og at de samlede udgifter til bisidderadvokater ser ud til at slå alle rekorder med en regning på 103 millioner kr.

Men bisidderadvokaterne afviser, at de på forhånd kan vurderer om en afhøringsdag er relevant i dag eller ej.

»Når man har valgt at beskikke bisiddere, så er det nok, fordi der er brug for det. Og jeg kan som bisidder ikke sidde og pille dage ud, som ikke er relevante, for det kan jeg jo ikke vide på forhånd. Det ved man først bagefter,« siger advokat Martin Cumberland, der er bisidder i undersøgelseskommissionen om Skat, til Berlingske.

3. Imerco slår butikker sammen efter underskud

Hos Finans.dk kan man blandt andet læse om den danske isenkræmmerkæde Imerco, der nu vil satse på færre, men større butikker. Det skyldes øget onlinesalg og et presset detailmarked.

Imerco, der er ejet af ejendomsmilliardær Mikael Goldschmidt, overtog i 2017 en del af konkurrenten Inspirations butikker, efter at konkurrencemyndighederne havde modsat sig en fuld overtagelse. Overtagelsen afspejler sig i regnskabet for 2018, hvor Imerco kommer ud med et underskud på 82 mio. kr. blandt andet på grund af omkostninger fra overtagelsen.

Sidste år lukkede Imerco syv butikker og har i øjeblikket 176 butikker over hele landet. Netop nu er Imerco i gang med at slå fem butikker sammen, og yderligere samtaler vil komme på tale, varsler Imercos adm. direktør, Frederik Brønnum. Til gengæld satser Imerco på netsalg.

»Vi giver den fuld gas på onlinesalg, der vokser med over 50 pct, og kombination af salgskanaler. De butikker som kan overleve det og fortsat giver positiv driftsindtjening, holder vi meget gerne i live. På gågader og i storcentre ser vi muligheder for at få slå butikker sammen, da vi en del steder har to i kraft af Inspiration-opkøbet,« siger Frederik Brønnum til Finans.dk.

Her er tre ting investorerne skal holde øje med i dag

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

1. Om der har været ”Breakfast at Tiffany’s” og hvorvidt kunderne har presset næserne flade mod ruderne eller er gået oftere ind i butikken i 1. kvartal, vil ikke mindst have interesse for Pandora investorerne, når Tiffany’s offentliggør deres 1. kvartalsregnskab

2. Bang & Olufsen kom sent i går med den 3 nedjustering på blot 7 måneder. De 2 første gange er aktien faldet med mere end 30 %. Helt så galt går det næppe i dag, men den sidste rest af tillid bliver sat på en høj prøve, når aktiehandlen starter.

3. De amerikanske aktier fortsatte hvor de europæiske slap i går; nemlig med større kursfald. Nedturen fortsætter her til morgen i Asien, men dog kun med moderate fald. Har investorerne fået raset ud?

 

Det sker på markederne

Aktierkurserne i Asien var i følge Ritzau/FINANS for på de fleste børser for nedadgående tirsdag morgen kl. 05.35

Nikkei 225: -0,1 pct

Topix: -0,2 pct.

China CSI 300: -0,8 pct.

Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.

Indiens BSE Sensex: -0,2 pct.

Singapores STI: +0,4 pct.

Sydney ASX 200:  -0,1 pct.