Udsigt til amerikansk rentehop til december

Der er nu så klare tegn på, at amerikansk økonomi er ude af krisen og i solid fremgang, at den amerikanske centralbank tvinges til at hæve renten. Det første rentehop i tæt ved ti år ventes til december.

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske rente vil nu med meget stor sandsynlighed blive hævet, når USAs centralbank, Federal Reserve, afvikler sit næste pengepolitiske møde 15. og 16. december i år. Det er første rentehop i tæt ved ti år og siden 2006, der så ser dagens lys.

Det er nye og overraskende gode jobtal fra USA, der gør det så godt som sikkert, at renten nu vil blive hævet, efter længere tids spekulationer og gætteri om, hvornår centralbankchef Janet Yellen ville slå til.

Alene forventningen om, at renten i USA snart bliver banket i vejret, har sendt dollaren betydeligt op i pris på det sidste. Opturen til en aktuel kurs på 6,96 kroner per dollar er på hele 14 procent siden nytår, og alene den sidste uge er dollaren steget fra tæt ved 6,50 kroner til nu næsten syv kroner.

Det er godt for dansk eksport, at dollaren stiger i værdi, eftersom danske varer så nemmere kan sælges i USA og i mange af de andre lande, der har deres valutakurs bundet op på dollaren.

Der blev skabt hele 271.000 nye job i USA i oktober udenfor landbruget, hvilket var næsten 100.000 flere, end de finansielle markeder havde ventet og den største stigning i år. Samtidig faldt arbejdsløsheden til 5,0 procent af arbejdsstyrken, hvilket er det laveste niveau i 7,5 år, og det niveau, som Federeal Reserve har betegnet som »det strukturelle,« hvilket betyder noget nær fuld beskæftigelse.

Fart på lønningerne

Endelig er de amerikanske lønningerne også begyndt at sætte farten op. Det har ellers længe været lidt af en gåde, hvorfor lønningerne blev ved med at ligge fast på en årlig stigning på tæt ved 2,0 procent, selv om der måned efter måned er blevet skabt masser af nye job og har været fremgang på arbejdsmarkedet.

Lønningerne steg med så meget som 2,5 procent i oktober, efter det var en fremgang på 2,3 procent måneden før.

»Det er meget solide jobtal, vi ser nu. Der er fremgang at spore flere steder,« siger Michael Feroli, der er cheføkonom hos JPMorgan Chase & Co. i New York.

Han peger på, at der også er et stort fald i amerikanere, som arbejder på nedsat tid, fordi de ikke kan finde et fuldtidsjob. Disse deltidsansatte er i oktober faldet til det laveste niveau siden sommeren 2008, hvor finanskrisen gik i udbrud.

Mens de amerikanske renter er på vej op, så ventes Den Europæiske Centralbank (ECB) snart at sætte endnu mere tryk på sine pengepolitiske stimulanser. Det vil sandsynligvis betyde, at de korte renter også herhjemme får et tryk nedad.

I topform

»Arbejdsmarkedet i USA er i glimrende form,« lyder det da også fra Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea.

Cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit tilføjer, at også de amerikanske forbrugere er i topform, hvilket salget af nye biler tydeligt viser.

»Men boligbyggeriet er også på vej frem, så der er ikke længere nogen undskyldning for at holde renten på nul. Det store spørgsmål er nu, om Federal Reserve hæver til 0,5 procent i første hug eller nøjes med at sætte renten op til 0,25 procent,« siger Ulrik Bie.

Sidst, hvor Federal Reserve begyndte at hæve renten, blev det til intet mindre end 17 rentehop i træk. Men der ventes en mere forsigtig optur i renten denne gang, hvor den amerikanske centralbank nok hæver renten med højst et procent point om året i de kommende år. Renten skal op på et niveau formentlig omkring 3,5 procent, hvilket er mindre end den rente tæt ved fem procent, som tidligere er blevet anset for det normale. Det har Federal Reserve selv forsøgt at signalere på det sidste.