Udløbet patent på lægemiddel sender Lundbecks resultater ned

Et udløbet patent på lægemidlet Northera betyder, at konkurrenter har sendt billigere kopimedicin på markedet.

Lundbeck har i tredje kvartal måttet se omsætningen falde med omkring ti procent til fire milliarder kroner. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalkoncern Lundbeck har haft tilbagegang i omsætning og overskud i tredje kvartal, hvor konkurrence fra kopimedicin trækker ned.

Omsætningen er faldet med ti procent til 4 milliarder kroner. Samtidig er overskuddet dykket med 22 procent til 321 millioner kroner. Det viser Lundbecks regnskab.

Årsagen til tilbagegangen er primært, at midlet Northera er gået af patent. Det bruges til behandling af svimmelhed hos eksempelvis Parkinson-patienter.

Midlet haft en tilbagegang på 85 procent, fordi der nu må produceres billigere kopier af medicinen. Kopierne bliver derfor oftere udskrevet af læger til patienterne.

Lundbeck er kendt for at udvikle, producere og sælge lægemidler mod hjernesygdomme. Det er blandt andet rettet mod sygdomme som epilepsi, depression, angst, migræne, Huntingtons og Alzheimers.

Lundbeck kan til gengæld glæde sig over, at salget af flere af de nyere lægemidler går frem.

Selskabet fremhæver selv en fremgang for migrænemidlet Vyepti. Her er salget steget 439 procent til 151 millioner kroner i kvartalet.

Lundbeck skriver i regnskabet, at koncernen generelt set ikke har været ramt af corona. Det gælder dog ikke for det amerikanske marked.

Her har selskabet været påvirket af, at psykiatere ikke har lige så mange fysiske konsultationer under coronapandemien.

Der har været en stigning i digitale konsultationer. Men ifølge Lundbeck bliver der i mindre grad startet nye behandlinger eller skiftet medicin, når patient og psykiater ikke sidder fysisk sammen.

Det gælder især patienter, der ikke i forvejen modtager antidepressiver.

Lundbeck er målt på omsætning blandt Danmarks 30 største virksomheder.

Selskabet er noteret på fondsbørsen i København.

Her er selskabet at finde i C25-indekset, der består af de største og mest værdifulde virksomheder.

/ritzau/