Udlicitering koster private dyrt

Private firmaer taber millioner på udliciteret ældrepleje og varsler store prisstigninger. Venstre fastholder lovkrav om frit valg og frygter ikke fiasko: Vi tror på markedsmekanismerne, siger partiets politiske ordfører.

Private firmaer, der udfører hjemmehjælp for kommunerne, har i mange tilfælde tabt penge på kontrakter, der er indgået til en urealistisk lav pris. Derfor varsler firmaerne nu markante prisstigninger for overhovedet at kunne overleve på omsorgsmarkedet.

Det sker på et tidspunkt, hvor den ny regering med sit forslag om frit valg for borgerne vil sætte gang i udliciteringerne af de bløde omsorgsopgaver i kommunerne.

»Priserne skal stige med op til 30 procent, og vi vil nu justere dem. Den erkendelse er vi kommet til, efter vi kom ud af 2001 med store tab - syv-otte mio. kroner - på vores omsorgsopgaver,« siger koncernchef Peer Christian Krogh fra Forenede Service.

Mange af de private firmaer oplyser, at usikkerhed ved det nye marked og ønsket om at få foden inden for hos kommunerne har fået dem til at dumpe priserne på ældreplejen.

ActivSeniorCare, der blandt andet udfører ældrepleje i Græsted-Gilleleje Kommune, blev droppet af kommunerne ved tre-fire udbud, fordi firmaets tilbud var for dyrt. Siden har ActivSeniorCare sænket prisen og er nu inde i flere kommuner på flerårige kontrakter, der i bedste fald giver et nul på bundlinjen - i værste fald et tab.

»Hvis vi bliver ved at sælge varen til den nuværende pris, så dør virksomhederne. Priserne skal op, hvis vi skal have et overskud på bare få procent,« siger direktør Susanne Norup, ActivSeniorCare.

De barske betingelser på omsorgsmarkedet kommer ikke bag på direktør Finn Heintzelmann fra Institut for Serviceudvikling, der rådgiver bl.a. kommuner om udvikling af velfærdsservice.

»Det vil ikke overraske mig, hvis den økonomiske gevinst bliver svær at få øje på. Det er vanskeligt at spare på udlicitering af de bløde omsorgs-områder, fordi det er er den personlige fremmødetid ved borgeren, der er afgørende for service og kvalitet. Her skal udlicitering ikke ske på grund af økonomien, men for at give borgerne valgmuligheder,« siger Finn Heintzelmann.

Græsted-Gilleleje Kommune sparede 18 procent, da kommunen som den første udliciterede en del af ældreplejen for seks-syv år siden.

»Jeg vil være ked af, hvis der kommer en kraftig stigning fra de private firmaer næste gang, vi har udbud. Så får firmaerne et problem, for vi har et afslappet forhold til, hvem der står for ældreplejen, og den kan sagtens blive kommunalt igen,« siger kommunens borgmester Jannich Petersen (V).

Formanden for KLs socialudvalg, Vagn Ry Nielsen (S) er ikke overrasket over de private firmaers tilsyneladende manglende konkurrencedygtighed.

»Vi får bekræftet, at der ikke er penge at tjene for kommunerne ved at udbyde ældreplejen. Jeg går ikke ud fra, at de 500 mio. kroner, regeringen har lovet kommunerne skal bruges til at kompensere merpriser ved udlicitering,« siger Vagn Ry Nielsen.

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, frygter ikke, at de private firmaers prisforhøjelser skyder regeringens ønske om frit valg i sænk.

»Markedsmekanismerne skal nok sørge for, at priserne finder et leje, så firmaerne kan være med, ellers har de jo ingen forretning mere. Vi vil ikke styre markedet politisk, og det bliver under ingen omstændigheder vores opgave at finansiere det private erhvervsliv,« siger Jens Rohde.