Udflytning skaber eksport hos dansk robotfabrik

Robot-eksport. Store industrikoncerners udflytning til lavtlønslande, har skabt en næsten eksplosiv udvikling i eksporten for robotvirksomheden C&H System A/S i Næstved. Virksomheden udvikler og designer robotter til pallettering af ruller på Tetra Paks fabrikker i Beijing og Mexico.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

C&H System i Næstved, som udvikler og designer robotter til fremstillingsvirksomheder, oplever en eksplosiv udvikling i eksporten som følge af danske og internationale virksomheders udflytning til lavtlønslande.

Virksomheden har mere end fordoblet omsætningen fra 25,2 mio. kr. i 2005 til 56,2 mio. kr. i 2006, og der er kun tale om en dansk leverance. Alle de resterende ordrer er gået til udlandet.

»Det er en global udvikling. De store virksomheder, som vi leverer til, har fabrikker i mange lande, og ønsker at produktionen foregår ensartet og i høj kvalitet uanset hvor fabrikken ligger. Det fører til en høj efterspørgsel hos os som leverandør af robotløsninger,« siger salgsdirektør John Thrane Nielsen, C&H System A/S.

I de senere år har vestlige industrivirksomheder flyttet deres produktion ud af Danmark og andre vesteuropæiske lande for at spare lønomkostninger. Kina, Ukraine og Polen er blandt lande, som overtager produktionen.

Tetra Pak har fabrikker i 43 lande, og de to seneste ordrer fra C&H System til Tetra Pak er til virksomhedens fabrikker i Beijing og i Mexico. Det er egetudviklede robotter, som håndterer ruller, der vejer 300 kilo og som siden bliver foldet ud til mælkekartoner på et mejeri.

»Robotterne bruges til at lægge rullerne på paller. Dels er rullerne for tunge til manuel håndtering, dels er det også et spørgsmål om fødevarehygiejne ved at lade robotterne overtage den manuelle håndtering. Og for det tredje er det ikke ufarligt at håndtere emner, der vejer 300 kilo. Da det oven i købet kan være svært i nogle lande at skaffe arbejdskraft, er det blot yderligere et argument for at automatisere produktionen,« siger John Thrane Nielsen.

Ved at indføre robotter i produktionen sparer virksomhederne lønomkostninger. Og da løft, stabling og pallettering af store emner kræver meget arbejdskraft, oplever C&H System en stærkt voksende efterspørgsel indenfor automatiseringer. Eksporten udgør 95 procent af omsætningen, og virksomhedens eneste danske leverance i det seneste regnskab er en industrirobotløsning til Skjern Papirfabrik, hvor robotten løfter og flytter papirruller.

»Vi drager fordel af globaliseringen. Vestlige firmaer, som er flyttet ud, har oplevet problemer med at opretholde ensartetheden og kvaliteten. Derfor tager de i stigende grad de løsninger med, som de kender i forvejen og som virker,« siger John Thrane Nielsen.

Virksomheden vil gerne starte et nyt forretningsområde for robotter til håndtering af store emner. Den første reference er levering af en robotløsning til Rockwool i Polen, og John Thrane Nielsen vurderer, at der er et marked for håndtering store træplader, gipsplader og isoleringsmaterialer.