Udenlandske specialister efterspørges

Eksperter fra udlandet strømmer ind i danske job. Den højtuddannede indvandring er steget 70 pct. siden første halvår 2008.

Selv om krisen kradser, og ledigheden stiger eksplosivt i dansk erhvervsliv, så står virksomhederne i stigende grad klar med åbne arme i lufthavnen for at modtage it-specialister, ingeniører, bioforskere og mange andre eksperter fra udlandet.

Antallet af specialister fra lande uden for EU, der kommer til Danmark for at arbejde, er steget med over 70 procent fra første halvår i 2008 til samme periode i år. Det viser en ny analyse, som erhvervsorganisationen DI har lavet. Det skriver dagbladet Børsen.

- Det er en meget voldsom stigning midt i en tid med kraftige nedskæringer. Der er job til disse specialister, fordi vi simpelthen ikke kan dække behovet med danske specialister alene. Så det er meget positivt, at det blev gjort nemmere at hente disse mennesker til Danmark med sidste års jobplan, siger Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

I første halvdel af sidste år kom der 1100 udenlandske specialister til Danmark, blandt andet via ordninger som jobkort og green card. Men i første halvdel af i år, hvor ledigheden ellers har braget opad med op mod 10.000 fyringer om måneden, var antallet af nyankomne udenlandske specialister steget til hele 1900. Og det er især amerikanere, kinesere og indere med en særlig faglig ballast, der har fundet vej til det danske arbejdsmarked.

/ritzau/