»Uden en ny regering kollapser det hele snart«

Georges Sifreus skiltefabrik er ved at drukne i det politiske dødvande forud for søndagens andet spanske valg på et halvt år. Også makroøkonomisk har den langvarige regeringskrise konsekvenser.

Georges Sifreus. Fold sammen
Læs mere

»Vi tjener ikke så mange penge for øjeblikket – tværtimod. Men som du kan se, gjorde vi det på et tidspunkt,« siger Georges Sifreu, der er direktør for Señales Girod, og slår ud med armene.

På grunden omkring skiltefabrikken, der ligger i udkanten af et gudsforladt industrikvarter en times kørsel nordøst for Barcelona, breder sig et haveanlæg i fuldt flor. Guldfisk svømmer nonchalant rundt i et par damme mellem blomsterbedene. Også virksomhedens tag er indrettet som grønt område, og store vinduespartier i den ene facade sikrer medarbejderne storslået udsigt til Girona-provinsens bløde bakker.

I hvert fald de af dem, der er tilbage. For indenfor i den økologisk korrekte bygning er landskabet knap så inciterende med tomme skriveborde i administrationen og alt for god plads i fabrikshallen, hvor virksomheden producerer skilte til brug i trafikken og til at informere Spaniens mange turister.

Før krisen tog fart i 2009 havde Señales Girod 60 ansatte og masser at lave. I dag er der 27 tilbage. Virksomheden har haft røde tal på bundlinjen de seneste tre regnskabsår. Og netop som Georges Sifreu og hans folk troede, at det værste trods alt var overstået, satte Spaniens langvarige regeringskrise stort set al aktivitet på standby.

»Det begyndte allerede nogle måneder før parlamentsvalget i december sidste år. 95 procent af vores kunder er fra den offentlige sektor, især kommuner. Og selv de af dem, der har penge til rådighed – hvilket er et fåtal – har nu i næsten et år udsat deres investeringer på grund af den politiske usikkerhed,« siger Georges Sifreu, der stiftede Señales Girod i 1992 som datterselskab af en fransk koncern, og tilføjer:

»Vores omsætning er faldet med 23 procent i de første måneder af 2016 fra et i forvejen meget lavt niveau. Det er fuldstændig miserabelt.«

Spanien går glip af vækst

Forhåbentlig er det i det mindste slut med den del af elendigheden, der skyldes det politiske dødvande, når spanierne på søndag – for anden gang på et halvt år – vælger nyt parlament. Meningsmålingerne spår ganske vist endnu et grumset resultat i et land uden tradition for brede forlig og aftaler hen over midten. Men partilederne har svoret, at de denne gang vil gøre alt for at få dannet en regering og undgå en ydmygende tredje valg­runde.

Det vil vise sig, om de holder ord. Og i mellemtiden kan man konstatere, at den udbredte italienske forestilling om, at økonomien i virkeligheden fungerer bedst uden forstyrrende regeringsindgreb, under ingen omstændigheder gælder på denne side af det Tyrrhenske Hav. Tværtimod har handlingslammelsen i Madrid taget luften ud af det spirende og med længsel ventede økonomiske opsving.

Den spanske økonomi forventes ganske vist stadig at vokse pænt i den nærmeste fremtid – 2,8 procent i år og 2,3 procent til næste år ifølge OECDs prognoser. Men den politiske usikkerhed og ikke mindst fraværet af nye reformer betyder, at Spanien i samme periode går glip af en vækst på 0,8 procent, vurderer storbanken BBVA.

Økonomen Jesús Fernández-Villaverde, der er tilknyttet University of Pennsylvania, har regnet sig frem til, at landet på den konto går glip af 126.000 nye arbejdspladser. Begge dele er dyrt betalt i en situation, hvor Brexit blot er et blandt flere usikkerhedsmomenter, der kan udløse fornyet turbulens i verdensøkonomien.

Ny hestekur truer

»Problemet er, at det regner, hvor der allerede er vådt,« sagde Fernández-Villaverde forleden – og med brug at et godt spansk mundheld – under et symposium i Madrid og tilføjede:

»Vi har i forvejen spildt tiden. Den eneste reform, der blev gennemført sidste år, var en skattelettelse. Den konservative regering burde have udnyttet de gunstige konjunkturer til at gøre sit hjemmearbejde i stedet for at dele gaver ud til vælgerne.«

»Julegaverne« forud for valget i december var stærkt medvirkende til, at Spaniens budgetunderskud i 2015 endte på godt fem procent – langt over de lovede 4,2 procent. En overskridelse, der ikke blot har udløst vrede i Bruxelles, men også krav om en bøde til »vaneforbryderne« fra Madrid samt en ny genoprettelsesplan for at nå målet for 2016.

Fungerende premierminister Mariano Rajoy fik i første omgang, efter at have talt for sin »syge moster« i et brev til kommissionsformand Jean-Claude Juncker, skudt bøden på to milliarder euro til hjørnespark og udsat hestekuren på otte milliarder euro et års tid. Men i sidste uge blev det – angiveligt på tysk foranledning – besluttet at tage stilling til begge dele i juli, så snart valget er overstået.

Alt tyder med andre ord på, at den kommende regering vil være bundet på hænder og fødder i finanspolitikken. Også selv om den skulle få deltagelse af Podemos, der næppe vil gentage sit græske søsterparti Syrizas forsøg på at tale Bruxelles og Berlin midt imod. Dermed er opsvinget i bedste fald sat på standby i endnu en rum tid. I hvert fald for virksomheder, der er afhængige af hjemmemarkedet og i særdeleshed købekraften i den offentlige sektor.

Skolemad eller skilte

Man kan imidlertid ikke klippe håret af en skaldet. Og tilbage hos Señales Girod fortæller Georges Sifreu, at mange af de kommuner, han plejede at sælge til, allerede for år tilbage skar deres budgetter ned med 70-80 procent i forhold til før krisen.

»I den situation er der ikke noget at sige til, at man vælger at bruge de midler, som er til rådighed, på eksempelvis madordninger i skolerne i stedet for nye skilte,« erkender Georges Sifreu.

I en vis forstand er smalhalsen oven i købet sund. Tidligere brugte lokalpolitikere ofte løs af penge, de ikke havde, og var år og dage om at betale. Det er blevet bedre. Nu, hvor hver euro skal vendes, forsøger man mange steder desuden at sætte ind mod korruptionen, der ifølge direktøren er den største forhindring, hvis man på ærlig vis vil drive en virksomhed i Spanien.

Problemet er blot, at han også skal sælge skilte her og nu, hvis der fortsat skal være nogen medarbejdere tilbage til at nyde udsigten til blomsterhaven og de grønne bakker. Det kræver i første omgang en ny regering, så politikerne på alle niveauer igen kan komme i gang med at tage beslutninger. Nye endeløse forhandlinger mellem partierne eller, i værste fald, endnu et valg, ville være altødelæggende.

»Hvis ikke de mange projekter, som venter på politisk godkendelse, kommer i gang inden nytår, går det galt. Vi kan ikke forsætte på denne måde. Det hele er ved at kollapse,« konstaterer Georges Sifreu.