Uddannelse skal redde os

Millioner af højtlønnede jobs er på vej fra Vesten til veluddannede i lande som Indien og Kina. Per Ole Front, formand for Ingeniørforeningen I Danmark, mener ikke, at der er noget at gøre ved det.

Hvorfor skal danske lønmodtagere bare acceptere, at højtlønnede jobs forsvinder ud af landet?

»Selvfølgelig er der et eller andet sted en smertetærskel for, hvor langt vi skal acceptere det. Men dybest set skal vi være glade for, at virksomhederne lægger produktionen der, hvor det er mest effektivt. Det samme forhold gælder jo også, når danske virksomheder konkurrerer worldwide.«I siger, at uddannelse og forskning er det eneste modtræk. Men vi kan jo ikke alle tage en ph.d. Hvad med resten?

»Højtuddannede, som for eksempel ingeniører, trækker ofte en række andre jobs med sig i form af produktion og service af de produkter, som ingeniørerne udvikler. Og vi kan med fordel satse på produktion, som hænger sammen med forskning. Her er den danske ledelsesstil netop en fordel, fordi vi er gode til at få forskellige medarbejdergrupper, som for eksempel faglærte og højtuddannnede, til at arbejde sammen.«Hvis forskning og uddannelse er svaret, gør vi så nok i Danmark?

»Desværre nej. Selv med den fremtidsfond, som regeringen har stillet i udsigt, er vi stadig langt fra Barcelona-målsætningen om, at Danmark skal bruge tre procent af bruttonationalproduktet på forskning og udvikling. Og for viksomhedernes vedkommende skal de blive endnu bedre til at omsætte forskningsresultaterne i praksis.«Burde en fagforening som IDA ikke have en mere offensiv modstrategi?

»Jamen, hvad er det, vi skal være imod? Jeg kan dårligt forestille mig, at vi kan være imod markedet. Tværtimod handler det om, at vi skal være bedre til at identificere og fokusere på morgendagens teknologier og industrier. Så har vi den største fordel, man kan have, nemlig at være foran.«