Udbredt lønfest i DONG vækker vrede

De Konservative kræver en redegørelse, efter at det står klart, at det delvist statsejede DONG Energy lønner sine ansatte 100.000 kroner over gennemsnittet for branchen som helhed.

DONGs topchef Anders Eldrup blev fyret, fordi han gav en lille håndfuld medarbejdere helt usædvanlige og favorable vilkår. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun en lille håndfuld særligt privilegerede medarbejdere, der har fået tårnhøje lønninger i DONG Energy. Lønniveauet i det delvist statsejede selskab er så højt, at selv landets største ingeniørfirmaer reelt ikke har en chance for at konkurrere på lønnen, konstaterer Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

»DONG lønner markant bedre, end private rådgivende ingeniørvirksomheder kan matche. Det kan ses ud af de gennemsnitlige lønninger, hvor DONG ligger mellem 15 og 20 procent over branchen set under et,« oplyser Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Han fortæller, at der er eksempler på medarbejdere, som er blevet tilbudt lønstigninger på helt op til 60 procent for at skifte til en sammenlignelig stilling i DONG.

Billedserie: Her sidder Fritz Schur for bordenden

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, der tæller store selskaber som Cowi og Rambøll blandt medlemmerne, finder det især bekymrende, at det er et statsligt selskab, som kan udkonkurrere private i kampen om de bedste hoveder. Den gennemsnitlige årsløn i DONG Energy steg i 2011 med ni procent til omkring 668.000 kroner, mens den gennemsnitlige løn for ansatte i rådgivende ingeniørvirksomheder som helhed blot steg med 1,3 procent til 570.000 kroner.

DONG Energys lønninger, der altså ligger op mod 100.000 kroner over gennemsnittet, vækker stor forundring hos Mike Legarth, finansordfører for de Konservative.

»Det er bekymrende, at en bestemt virksomhed har et særligt højt lønniveau. En virksomhed, hvor staten er engageret, skal sørge for, at vilkårene er lig branchen i øvrigt,« fastslår Mike Legarth, der nu vil have finansminister Bjarne Corydon (S) til at redegøre for ingeniørlønningerne i DONG Energy.

Carsten Krogsgaard Thomsen, konstitueret koncernchef i DONG Energy, forklarer, at det høje lønniveau bunder i de mange dyre olie- og vindingeniører, der er ansat i DONG.

Et stort selskab som Rambøll har dog også mange olieingeniører ansat, men på et meget lavere lønniveau, påpeger brancheforeningen.