Tysklands største bank bløder: Overvejer tilbagekøb af egne obligationer

Deutsche Bank, der er Tysklands største bankvirksomhed, er i store finansielle problemer efter at have oplevet et kursdyk på 36 procent siden årets begyndelse. Nu overvejer ledelsen at tilbagekøbe egne obligationer for at sikre kapital.

Foto: Luke MacGregor Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR

Siden nytår har den tyske bankverdens flagskib, Deutsche Bank, været i frit fald. I tirsdags oplevede banken et kursfald på yderligere fire procent, så det samlede værditab på bankens aktier nu har rundet 36 procent på blot halvanden måned.

Det har ifølge Financial Times fået ledelsen til at overveje et milliardtilbagekøb af egne obligationer.

Og ifølge Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos Nordea, er der ganske god ræson i at opkøbe egne virksomhedsobligationer for en forretning som Deutsche Bank, særligt nu hvor priserne er blevet smækket så langt i bund, som de er. Manøvren kan nemlig ses som et værktøj til at generere ekstra kapital for banken, hvor egne obligationer tilbagekøbes til udsalgspriser. Vel og mærke ud fra en forventning om, at de vil stige i værdi igen.

»Efter finanskrisen har bankerne fået langt større kontantbeholdninger. Med den lave pris, Deutsche Bank på nuværende tidspunkt skal betale for virksomhedsobligationerne, så giver det ganske god mening, fordi der ligger en forventning om, at de vil stige igen,« vurderer Tine Choi Danielsen.

»Det er en generel frygt for, at vi får en ny bankkrise i Europa, som har ramt markederne i de sidste dage. Og der er gået hårdt ud over bl.a. Deutsche Bank. Vi mener dog, at recessionsfrygten er overvurderet,« lyder det fra chefstrategen.

Ingen parallel til Lehman Brothers

Tine Choi Danielsen slår samtidig fast, at hun ikke ser nogen fare for, at Tysklands største bank går hen og bliver et nyt Lehman Brothers. En reference til investeringsbanken, hvis konkurs i 2008 sendte finansielle chokbølger gennem hele den internationale bankverden. .

»Frygten er der, men jeg har meget svært ved at se, at Deutsche Bank bliver et nyt Lehman Brothers. Siden finanskrisen er der sket en markant regulering af bankverdenen, og bankerne er meget mere velpolstrede end tidligere, så jeg tror ikke, det er realistisk.«

I lighed med Deutsche Bank har flere andre europæiske banker set rødt på aktiemarkedet de seneste dage, hvor eksempelvis Credit Suisse og italienske UniCredit tirsdag oplevede et fald på henholdsvis otte og syv procent.