Tysklands finanspolitik slipper for EU-smæk

Den tyske regering ser ud til indtil videre at undgå alt for bidende kritik fra euro-partnerne på grund af den slappe tyske finanspolitik, der er ved at kollidere med EUs økonomiske stabilitetspagt.Finansministre taler uden filter

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES

Efter et møde i euro-gruppens kreds sagde den tyske finansminister Hans Eichel, at der havde været megen forståelse for Tysklands særlige situation. Som EUs store eksportør til USA er Tyskland særlig hårdt ramt af den amerikanske krise, og det har igen slået igennem i manglende skatteindtægter for den tyske stat. Det tyske budgetunderskud ventes således i år at blive på 2,7 procent af bruttonationalproduktet (BNP) og dermed tæt på de maksimalt tre procent, som stabilitetspagten foreskriver.

»Det er klart, at det er den økonomiske udvikling, og ikke den økonomiske politik i Tyskland, som er skyld i denne udvikling,« sagde EUs økonomikommissær Pedro Solbes. EU-landenes finansministre godkendte på et møde i går uden sværdslag den økonomiske politiske linje anlagt af en gruppe af euro-landene - heriblandt Holland, Belgien og Østrig - og Tyskland ventes også at slippe gennem sin eksamen på næste møde i februar, hvor et andet af problembørnene i form af Portugal også skal behandles.

I randen af EU-mødet i går var der imidlertid bekymring for, at den tyske regering kan bruge den forestående valgkamp til yderligere at slække på finanspolitiken for at bekæmpe arbejdsløsheden, der på ny er på vej op over de fire millioner. Forbundskansler Gerhard Schröders borgerlige udfordrer ved valget i efteråret, CSU-chefen Edmund Stoiber, sagde i weekenden, at han efter en valgsejr er parat til midlertidigt at acceptere et endnu større budgetunderskud for at få gang i den tyske økonomi, og internt i det tyske socialdemokrati ventes Schröder nu at komme under pres for at lancere offensive udspil på det økonomiske område.

Hvis Tyskland begynder at lade hånt om stabilitetspagten, vil det være et eksempel til alt for tydelig efterfølgelse for f.eks Italien, hvor den nye Berlusconi-regeringen stadig planlægger ufinansierede skattelettelser, og dermed er euro-samarbejdets stabilitet sat yderligere under pres.

Euro-landene drøftede på deres møde også den generelle økonomiske situation, hvor man så de første lyspunkter forude. Der er mulighed for en »meget moderat« økonomisk vækst i begyndelsen af året, som vil accelerere yderligere, hed det i en økonomisk rapport fremlagt af EU-Kommissionen for ministrene.

EU-Komissionen forventer ifølge Solbes en vækst på 1,3 procent i 2002 for de 12 euro-lande.

lod økonomikommisær Solbes forstå.