Tyskland vil skære i støtten til vindenergi

Den nye tyske regering vil bygge markant færre havvindmøller end planlagt. Nye vindmøller skal bygges i de områder af landet, hvor det blæser meget.

Vindmølleparken Horns Rev 2 i Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG
Tyske vindmøller skal fremover fungere med mindre støtte af elprisen fra de tyske forbrugere. Der skal bygges markant færre af de relativt dyre møller på havet end planlagt, og på land skal der kun bygges i områder, hvor det bedst kan betale sig.

Det er der enighed om i den arbejdsgruppe, der i disse dage forbereder en ny regerings energipolitik. 

CDUs fungerende miljøminister, Peter Altmaier, og SPDs ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen, Hannelore Kraft, blev lørdag enige om en række af principperne for en gennemgribende reform af den lovgivning, der regulerer den tyske energiomstilling fra kul- og atomkraft til vedvarende energi.

Ét centralt punkt hedder færre havvindmølleparker end ellers planlagt. Udbygningsmålet for vindparker i Nord- og Østersøen skal sænkes fra 10.000 megawatt i 2020 til 6.500 megawatt. I 2030 skal målet sænkes fra 25.000 megawatt til 15.000 megawatt.

Energiomstillingen skal generelt gøres mere forudsigelig og mere betalbar, sagde Peter Altmaier. Kansler Angela Merkel fra CDU kaldte i et videobudskab lørdag reformen for »et af de første store projekter for den nye regering«.

Fremover skal der kun bygges vindmøller på »gode« områder med høj rentabilitet, hvilket sandsynligvis vil sige i det nordlige og nordøstlige Tyskland, men de skal klare sig med mindre støtte.

»For landvind vil vi sænke støtteraten især i vindstærke områder,« sagde Hannelore Kraft ifølge nyhedssiden n-tv efter forhandlingerne.

Det får sydtyskerne til at frygte, at de i fremtiden vil stå uden egen strømforsyning og være tvunget til at hente en meget stor del af strømmen via ledninger fra nord.

»Potentialet i de forhåndenværende gode vindkraftområder i syden forbliver så ubenyttede, og vi må finansiere en enorm udbygning af forsyningsnettet. Det er alt i alt ineffektivt,« siger delstaten Baden-Württembergs miljøminister Franz Untersteller fra De Grønne ifølge nyhedssiden.

Støtten til solenergi er tidligere blevet beskåret fremadrettet, og nu vil politikerne også sætte grænser for udbygningen af biomasse. Nye anlæg skal kun kunne forbrænde affald- og reststoffer og ikke for eksempel majs, skriver Handelsblatt.

Den omdiskuterede fracking-teknologi til udvinding af gas fra den dybe undergrund skal ikke tages i anvendelse, så længe det ikke kan ske uden anvendelse af miljøskadelige stoffer, skriver flere medier.

Hvad de nye tiltag vil betyde for prisen på elektricitet, der er vokset kraftigt i Tyskland og har fået industrien til at advare mod tab af konkurrenceevne, vides ikke. Der skal sikres en sikker, betalbar og forudsigelig vej fremad, lyder det, men forhandlerne er ikke helt enige om, hvor den skal føre hen.

CDU/CSU vil etablere en »korridor« med en andel af vedvarende strøm på på 35-40 procent i 2020 og 50-55 i 2030, skriver flere medier. SPD vil sigte højere og have mindst 40 procent i 2020 og 75 procent i 2030.