Tyskland venter vækst på to procent

Den tyske regering er forsigtigt optimistisk for 2004. »Vi har lagt tårernes dal bag os,« siger arbejds- og erhvervsministeren.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Det værste er overstået for Tysklands økonomi, som vil gå frem i 2004.

Det var budskabet fra arbejds- og erhvervsminister Wolfgang Clement, da han i går fremlagde regeringens økonomiske rapport for i år. Væksten i bruttonationalproduktet ventes at ligge mellem halvanden og to procent, og antallet af arbejdsløse vil gå tilbage, om end ikke drastisk.

Clement var tydeligvis forsigtig, da han præsenterede rapporten for journalister i Berlin. Hans forudsigelser for 2003 har ikke holdt stik, en lille minusvækst betød, at sidste år blev væsentligt værre end ventet, og regeringen har ikke haft held med at lægge hele skylden på Irak-krigen og internationale konjunkturer. »2003 hørte til de vanskeligste år, vi har haft,« sagde han i går.

Alligevel vovede Clement at være optimistisk: »Vi har lagt tårernes dal bag os, og nu går det endeligt fremad,« erklærede han. Men selv et opsving vil, hvis det kommer, i første omgang »bevæge sig langsomt og i verdenskonjunkturens slæbetov«, medgav Clement. Han forudså, at Tysklands position som nummer sjok i oversigter over økonomisk vækst i Europa inden længe vil blive overtaget af Holland.

Clement understregede også, at reformprocessen i Tyskland først er begyndt, og at de forholdsvis beskedne ændringer på arbejdsmarkedet samt sundheds- og pensionsområdet ikke er nok. »Processen må fortsætte i hvert fald til 2010, hvis vi skal indhente, hvad vi ikke fik gjort de sidste 15 år,« sagde han.

I den 80 siders rapport søger forbundsregeringen at vise, at Tyskland ikke er dumpekandidat i alle sammenhænge. Således dokumenterer et diagram over skattetrykket i Europa og Nordamerika, at Tyskland ligger på en pæn mellemposition. Den absolutte topscorer er Danmark, hvor bundskatten er mere end dobbelt så høj som i Tyskland. Også topskatten er væsentlig større i Danmark end i Tyskland og alle andre lande i oversigten.