Tyskland skuffer - Frankrig overrasker

Tyskland fik i tredje kvartal en lidt lavere vækst, mens Frankring omvendt satte farten op.

Foto: WOLFGANG KUMM.
Læs mere
Fold sammen

Tyskland, der er Europas klart største økonomi, kom ud af tredje kvartal med en økonomisk vækst på 0,3 procent i forhold til kvartalet før.

Det var lidt mindre end den fremgang på 0,4 procent, som blev set i andet kvartal.

Den lidt svagere økonomiske fremgang var nogenlunde som ventet, ikke mindst fordi væksten i Kina har været aftagende på det sidste, hvilket har svækket den store tyske eksport. Væksten var oppe på 1,7 procent, hvis tredje kvartal sammenlignes med samme periode året før.

Udviklingen i Tyskland har stor betydning for Danmark, eftersom op mod en femtedel af vores samlede eksport sælges syd for grænsen.

Også Frankrig havde en fremgang på 0,3 procent i tredje kvartal, hvilket var en del bedre end i andet kvartal, hvor der var nulvækst.

Dermed er Frankrig på vej mod at få en vækst i hele 2015 på 1,1 procent, hvilket vil være det bedste siden 2011. De senere år har væksten ellers ligget mellem beskedne 0,2 og 0,7 procent.

Det er blandt andet de lave priser på olie og den lave rente, som har sat mere fart på den franske økonomi, og den franske finansminister Michel Sapin, siger i en erklæring fredag formiddag, at også investeringerne i erhvervslivet er på vej op, hvorfor udsigtern for 2016 skulle være mere gunstige.

Præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB, Mario Draghi, advarerede dog torsdag om, at der er risiko for økonomiske skuffelser.

»En skuffelse, som kommer fra den globale økonomi og aftagende handel, er absolut synlig,« udtalte Mario Draghi.

Han har også fornylig sagt, at udsigterne for inflationen er »blevet svagere« på det sidste.

Væksten i Italien var da også nede på 0,2 procent i tredje kvartal og Holland kunne kun fremvise en fremgang på 0,1 procent.

Væksten i alle 19 eurolande under ét ventes at blive på 0,4 procent i tredje kvartal.

Skulle væksten skuffe vil det øge forventningerne til, at ECB snart trapper sine pengepolitiske stumulanser op. Det er 3. december, at Styrelsesrådet for ECB afvikler sit næste møde. Her ventes de både at sætte renten ned og trappe de aktuelle opkøb af obligationer og andre værdipapirer op. ECB køber for tiden obligationer op for 60 milliarder euro om måneden og har ind til videre planlagt at forsætte med det frem til og med september næste år.

De danske tal for væksten i tredje kvartal udsender Danmarks Statistik først den 30. november. I andet kvartal var den danske vækst på 0,2 procent i forhold til kvartalet før og 1,8 procent i forhold til året før. Tredje kvartal har dog også været lidt sløvt herhjemme, hvor eksempelvis eksporten har skuffet, hvorfor væksten næppe bliver højere end i andet kvartal. En lidt lavere vækst er faktisk mere sandsynligt.