Tyskland skruer op for optimismen

Det er ikke bare herhjemme, men også i Tyskland, at det begynder at gå bedre. Derfor opjusterer den tyske regering nu sine skøn for den økonomiske vækst.

Tyskland udgør næsten 29 procent af de 19 eurolandes samlede BNP, og er Danmarks klart største handelspartner. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

Væksten er på vej op i Tyskland, som er den klart største økonomi i Europa og verdens fjerde største økonomi, efter USA, Kina og Japan. Den tyske regering har således netop justeret skønnet for den økonomiske fremgang i år op til 1,8 procent. Det er lidt mere end de 1,5 procent, der blev forudset i starten af året og en pæn fremgang i forhold til sidste års skøn som var helt nede på 1,1 procent i år.

Det er især fordi de tyske forbrugere, som ellers går for at være meget sparsommelige og nøjsomme, er begyndt at bruge flere penge, at der nu kommer mere fart på den store tyske økonomi.

Men lønningerne stiger også pænt mere end inflationen. Faktisk er der udsigt til en fremgang i reallønnen i Tyskland i år på mere end to procent, hvilket er den største stigning i flere årtier. Dertil kommer, at arbejdsløsheden fortsætter med at falde og nu er nede omkring 4,7 procent af arbejdsstyrken. Det er en del mindre end herhjemme og det er det laveste niveau siden genforeningen i 1990.

»Den gode udvikling på arbejdsmarkedet med stigende lønninger og beskæftigelse er ved at skabe en ret solid vækst i Tyskland,« hedder det i en erklæring fra den tyske økonomiminister, Sigmar Gabriel.

Flere økonomiske analysehuse i Tyskland har anbefalet den tyske regering, at bruge de lidt bedre tider og stigende skatteindtægter til at sætte skatterne ned. Men Sigmar Gabriel siger, at den tyske regering hellere vil øge investeringerne, sådan at de langsigtede muligheder for at få vækst og større velstand bliver bedre.

Det er investeringer i uddannelse, forskning, ny infrastruktur og et bedre miljø for private investeringer, som den tyske regering vil prioritere højt.

Med til at sætte skub i den tyske økonomi er også de relativt lave priser på olie og den store dyk, som er set i eurokursen på det sidste. Det gør det nemmere og billigere at afsætte tyske varer i USA, Kina, Japan og mange andre steder.

Euroen er faldet særligt meget efter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) indledte sit store program for opkøb af obligationer. Det er på 60 milliarder euro om måneden og vil forsætte frem til september næste år, eller ind til inflationen igen er oppe i nærheden af de to procent, som ECB ønsker.

Tyskland ventes, især takket være den svage euro og lave oliepris, at øge sit i forvejen meget store overskud over for udlandet. Overskuddet på den tyske handelsbalance var sidste år på 217 milliarder euro, svarende til 7,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Tyskland udgør næsten 29 procent af de 19 eurolandes samlede BNP, og er Danmarks klart største handelspartner. Det er tæt ved 18 procent af al dansk eksport af varer, og ti procent af vores eksport af serviceydelser, som går til Tyskland. Det er tæt ved 150 milliarder kroner, at Tyskland køber af danske varer og service hvert år, mens importen fra Tyskland er på nogenlunde samme niveau. Så det er næsten 20 procent af det, som Danmark køber i udlandet, der stammer fra vores store nabo mod syd. Det er derfor ganske afgørende for udviklingen herhjemme, hvordan det går syd for grænsen. Tyskland er faktisk en så stor økonomi, at det vil kunne trække væksten op i flere andre lande også, hvilket også kan forbedre de danske eksportmuligheder i Frankrig, Polen, Sverige og flere andre af de lande, som handler meget med Tyskland.