Tyskland skal finde flere arbejdende hænder

Den tyske økonomi buldrer derudaf, og det smitter af på Danmark. Men manglende arbejdskraft kan bremse økonomien.

Foto: FABRIZIO BENSCH

København. Det kan måske være svært at forstå, hvorfor vi som danskere bør interessere os for det tyske parlamentsvalg på søndag.

Men ifølge Danske Banks cheføkonom Las Olsen er der al mulig grund til at følge med i valgets udfald.

Dansk økonomi er nemlig dybt afhængig af, at der er gang i hjulene syd for grænsen.

- Det kan godt være, at vi herhjemme går og mener, at det er meget vigtigt, hvad vi selv gør rent politisk for den danske økonomi. Og vi bruger også meget krudt på, hvad der foregår i USA under Donald Trump.

- Men det, der batter noget, og som driver udsvingene fra det ene kvartal til det andet, det er Europas økonomi, som Tyskland udgør en fjerdedel af, siger Las Olsen.

Han konstaterer dog også, at økonomiske temaer ikke har fyldt ret meget i valgkampen.

Det skyldes formentlig, at tysk økonomi har det rigtigt godt for tiden med rekordlav arbejdsløshed og en spirende højkonjunktur. Derfor vægter vælgerne andre temaer højere.

- Men sagen er den, at hvis man bare lader stå til, bliver det ikke ved med at gå godt.

- Tyskerne har blandt andet en udfordring med, at befolkningen i den arbejdsdygtige alder bliver mindre de kommende 15-20 år, siger cheføkonomen.

En mulig løsning på problemet kunne være at indføre højere pensionsalder. Men bedre ældrepleje og børnepasning ville også betyde, at flere tyske kvinder kunne skifte et job på deltid ud med fuldtidsbeskæftigelse.

Las Olsen peger også på, at man står med historisk gode muligheder for at integrere de mange flygtninge og indvandrere, der er kommet til landet de senere år, fordi arbejdsløsheden er så lav.

Valget giver efter alt at dømme genvalg til den konservative forbundspræsident, Angela Merkel, fra CDU. Men uanset udfaldet er der ikke udsigt til dramatiske udsving på markederne.

- Når vi kommer på arbejde på mandag, vil man ikke kunne se på aktiekurserne eller renterne, hvem der har vundet. På den måde er det udramatisk.

Tyskland er Danmarks klart største eksportmarked. I 2016 eksporterede vi varer for knap 105 milliarder kroner sydpå.