Tyskland parat til græsk exit fra eurozonen

Den tyske regering mener nu, at eurozonen kan klare et græsk exit, skriver det tyske magasin Der Spiegel.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel (til venstre), og den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble (til højre), er ifølge det tyske magasin Der Spiegel ikke længere nervøse for et græsk euro-exit. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis oppositionen vinder det græske valg den 25. januar, mener den tyske regering, at det er næsten uundgåeligt, at grækerne forlader euroen.

Det fortæller en unavngiven regeringskilde til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

Ifølge regeringskilden er både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, af den overbevisning, at eurozonen nu vil kunne klare, at Grækenland forlader eurosamarbejdet.

Og ifølge den tyske regeringkilde bliver det eftersigende nødvendigt med et exit, hvis det venstreorienterede oppositionsparti Syriza vinder det græske valg i slutningen af januar.

Syrizas partileder, 40-årige Alexis Tsipras, skraber stemmer sammen med sine løfter om, at han kan forhandle sig frem til en bedre aftale med Trojkaen - Den Internationale Valutafond, EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank - om de livsvigtige lån i milliardstørrelse, som Grækenland har fået på betingelse af at indføre skrappe reformer og store besparelser.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, har tidligere advaret Grækenland om, at en eventuelt ny regering vil blive holdt op på de skrappe reformer, som den nuværende græske regering med den konservative Antonis Samaras i spidsen står bag.

Som Berlingske Business beskrev i december, vil en eventuel sejr til Alexis Tsipras og Syrizas kunne sætte gang i lignende bevægelser mod at undvige EUs skrappe sparekrav i for eksempel Portugal og Spanien. Her fortalte eksperter, »hvordan det kunne være med til at true solidariteten i det europæiske system og fremtidige hjælpeprogrammer.«

Det græske valg kommer omkring 18 måneder før tid og efter politisk kaos, fordi det for tredje gang mislykkedes den græske regering at vælge en præsidentkandidat. Et kandidatvalg, der ikke var nødvendigt før marts, men som Antonis Samaras valgte at igangsætte før tid, og som det blev forudset af Berlingske Business' journalist Uffe Gardel i begyndelsen af december, ville det kunne lede til nyvalg og kaos.

Syriza fører i øjeblikket de græske meningsmålinger med omkring tre procentpoint, hvilket er mindre end tidligere.

Det er endnu uklart, hvordan et medlem af eurozonen vil kunne trækkes ud og stadig forblive medlem af EU, men Der Spiegel har citeret en »højtstående valutaekspert« for at sige, at »ressourcestærke advokater« vil kunne klarlægge det.