Tyskland: Ifo-indekset overrasker positivt

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i september, da det overraskende steg til 108,5 fra 108,3 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 107,9 ifølge Bloomberg.

Foto: BRITTA PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den positive afvigelse skyldes en stigning i forventningsindekset til 103,3 fra 102,2. Her havde økonomerne ifølge Bloomberg nemlig ventet et fald til 101,4. Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima faldt derimod til 114,0 fra 114,8 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 114,7.

Det er særligt inden for detailsektoren, hvor optimismen har godt fat, konstaterer cheføkonom i Nykredit Tore Stramer. Han peger på en stigning i underindekset for detailsektoren til indeks 14,7 fra 10,8 i august.

- Det bekræfter os i, at opsvinget i tysk økonomi fremadrettet primært vil blive drevet af en fremgang i den indenlandske efterspørgsel - herunder særligt privatforbruget. Årsagen er kort og godt, at reallønnen fortsat stiger pænt, og at de tyske forbrugere i øjeblikket nyder godt af et lavt renteniveau og det massive fald i olieprisen. Dertil kommer, at ledigheden er faldet til et meget lavt niveau, skriver Tore Stramer i en kommentar.

Hos Sydbank konstaterer cheføkonom Jacob Graven, at tallene bekræfter, at tysk økonomi ikke er ramt af den økonomiske opbremsning i Kina. Til gengæld kan det ikke udelukkes, at VW's fusk med miljømålinger af biler i USA vil give efterdønninger i økonomien.

- Værre kan det vise sig at være med VW-skandalen, som i værste fald kan så tvivl om Tysklands stærke ”Made in Germany”-brand, som traditionelt har signaleret høj kvalitet. Vi vurderer foreløbig, at effekten af skandalen på den samlede tyske økonomi bliver relativt behersket og kortvarig. Men breder skandalen sig til andre tyske virksomheder kan det blive mere kritisk for den samlede tyske økonomi, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Det tyske Ifo-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.