Tyskland i topform holder Eurozonen oven vande

Faldet var nogenlunde ligeligt fordelt på den europæiske fremstillings- og servicesektoren.

Foto: SANDOR UJVARI

Efter et stærkt andet kvartal kom Eurozonen igen ned på jorden igen i tredje kvartal, hvor væksten kun med nød og næppe holdt sig i det positive territorium, drevet af fremgang i det stærke Tyskland, mens Frankrig og Italien igen skuffede.

Det vurderer Nordeas cheføkonom Helge Pedersen.

- På baggrund af dagens tal for de europæiske indkøbschefers vurdering af det økonomiske klima i eurozonen i november, kan vi nu konstatere, at den skrøbelige fremgang er fortsat langt ind i fjerde kvartal, konstaterer han.

Indikatoren (PMI) faldt således for anden måned i træk og kom ud på 51,5 i november mod 51,9 i oktober. Faldet var nogenlunde ligeligt fordelt på fremstillings- og servicesektoren. Indikatoren peger således på en meget svag vækst i Eurozonens BNP mod årets slutning.

Helge Pedersen understreger, at det fortsat er Tyskland, som er solstrålen i eurozonen.

- Indikatoren for fremstillingssektoren steg således igen til 52,5 fra 51,7 måneden inden og servicesektoren steg til 54,5 fra 52,9 i oktober. Det er stærke tal, som tegner billedet af en toptunet tysk økonomi, som er i stand til at modstå presset fra en stærk eurokurs og en til tider skrøbelig international økonomi, konstaterer cheføkonomen.

Det franske erhvervsliv faldt tilbage i det negative terræn. Den sammensatte indikator faldt således til 48,5 i november, mod 50,5 måneden inden. Det vidner om de store problemer, som euroområdets næststørste økonomi fortsat slås med, herunder en skrantende konkurrenceevne og en stor, ineffektiv offentlig sektor.

For dansk økonomi er udviklingen i Tyskland af ekstra stor betydning fordi det er vores største eksportmarked. Tyskland aftager godt 15 pct. af den samlede danske eksport, mens eksporten til Frankrig udgør mere beskedne 4 pct.

Men det er klart, at den fortsat skrøbelige udvikling i eurozonen betyder, at vi kun kan have forventning til et forholdsvist svagt og gradvist økonomisk opsving herhjemme også i 2014.