Tyskland får det sidste ord i ny bankunion

Mens den danske statsminister glæder sig over, at ikke-eurolande har lige adgang til at deltage i den europæiske bankunion, har Tysklands forbundskansler bevaret kontrollen.

Tyskland fik sikret sig at have snor i pengene i den kommende bankunion. Her stiller kansler Angelas Merkel op til topmødets gruppebillede med Finlands statsminister, Jyrki Katainen, og Italiens premierminister, Enrico Letta. Foto: Thierry Roge/EPA Fold sammen
Læs mere
BRUXELLES/BERLIN: Det kan godt være, at arbejdssproget i EUs kommende bankunion bliver engelsk, men Tyskland har bevaret det sidste ord, når de vigtige beslutninger skal tages.

EU-landenes beslutning om bankunionen, der kom på plads, kort før EU-topmødet gik i gang i Bruxelles torsdag, kaldes både ufærdig og kompleks, men også et skridt i den rigtige retning mod at beskytte skatteborgerne mod at få regningen for afvikling af syge banker.

Stats- og regeringscheferne var tilfredse med, at det var lykkedes finansministrene at levere et resultat, om end de også indrømmede, at ikke alt er lige elegant. Især beslutningsprocessen i forbindelse med afviklingen af banker er mål for kritik, da der i yderste konsekvens kan være så mange led, afstemninger og personer involveret, at det kan blokere for hurtige beslutninger ved bankafviklinger, der nødig må tage mere end en weekend.

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, glæder sig over, at det er lykkedes ikke-eurolande at beholde en plads ved forhandlingsbordet, når de nærmere bestemmelser skal forhandles på plads. Men hun erkender også, at ikke alle dele af resultatet er optimalt:

»Beslutningsprocessen er stadig kompliceret, og det skal vi være opmærksomme på i det videre forløb. Når banker er i krise – det ved vi hjemmefra – skal beslutninger træffes hurtigt og effektivt,« siger hun.

Statsmininsteren påpeger også, at det endnu ikke er lagt fast, hvordan ikke-eurolande skal have et sikkerhedsnet, der kan træde i kraft, hvis en særlig bankafviklingsfond på 55 mia. euro (ca. 410 mia. kr.) viser sig utilstrækkelig.

»Det er endnu ikke lagt fast, hvordan backstoppen skal være for ikke-eurolande. Det vil vi sætte fokus på fra dansk side i de videre forhandlinger,« siger hun.

Fordi den samlede pakke endnu ikke er helt færdigforhandlet, tager regeringen endnu ikke stilling til dansk tilslutning til bankunionen. Dermed udskydes også en regeringsvurdering af, hvorvidt bankunionen vil kræve en folkeafstemning eller ej.

»Det er for tidligt at sige på nuværende tidspunkt. Jeg forstår ikke, hvordan man kan tage endeligt stilling, når man ikke kender den endelige pakke,« sagde hun henvendt til DF og Enhedslisten, der allerede nu kræver folkeafstemning.

Tyskland gav de største indrømmelser i forhandlingerne med accepten af, at ESM-redningsfonden kan yde lån til bankafvikling. Dermed kan skatteyderpenge i nødstilfælde blive blandet ind, selv om det netop var, hvad Tyskland ville undgå, blandt andet med bankfonden på de 55 mia. euro. Men Tyskland tog sig solidt betalt. Blandt andet ved at sikre sig kontrollen med beslutningsprocessen og have snor i pengene – især ved at kunne sige fra over for adgang til ESM-midler.

»Bankunionen er »schwarz, rot und gold«. Den er et udtryk for, at Tyskland fik det, som de vil have det,« siger Lykke Friis, EU-ekspert og prorektor ved Københavns Universitet.

Daniel Gros, direktør i tænketanken Center for European Policy Studies, CEPS, betegner for bankunionen som ufærdig og alt for kompleks.

»Men det er alligevel et skridt i den rigtige retning, især fordi man gør banksektoren til et fælles ansvar,« siger Daniel Gros, som er overbevist om, at procedurene i beslutningsprocessen vil blive forenklet.

En del af bankunionen er vedtaget med EU-traktaten som ramme, mens afviklingsfonden og afviklingsmekanismen er en mellemstatslig aftale, der fordrer enstemmighed i enhver beslutning. Dette giver Tyskland langt mere kontrol end man har over de dele, der hører under EU-traktaten. Inden bankunionen står helt færdig om ti år, forventer Daniel Gros, at man har haft en traktatændring, der kan rumme bankunionen.

»En mellemstatslig aftale er selvfølgelig ikke ideel. Men den eksisterende traktat ville muligvis ikke have udgjort en tilstrækkelig juridisk basis,« siger han.