Tyskland afslører megabanker i omfattende valutafusk

Det tyske finanstilsyn har fundet bevis for, at en række banker har forsøgt at manipulere udenlandske valutakurser. Afsløringen sker samtidig med, at EU-Kommissionen har anklaget en trio af verdens største banker for svindel med den europæiske interbank-udlånsrente.

Det tyske finanstilsyn har base i Frankfurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Der bliver endnu engang stillet spørgsmål til den internationale finanssektors omgang med lovgivningen, efter at en række svindelsager nok engang vælter ned over branchen.Det tyske finanstilsyn, BaFin, kunne tirsdag offentliggøre, at det har fundet konkrete beviser for, at en række banker har kurssvindlet med det internationale valutamarked. Ifølge direktøren for tilsynets bankafdeling, Raimund Röseler, har valutahandlere søgt at manipulere med adskillige mindre møntfoder, hvis samlede daglige handelsomsætning udgør 5.300 milliarder euro, svarende til godt 39.500 milliarder kroner.

Det skriver Financial Times.

Afsløringen kommer midt under en international efterforskning af valutakursmanipulation, som udføres af 15 forskellige myndigheder på fire kontinenter. Lederen af det britiske finanstilsyn, Martin Wheatley, har advaret om, at den påståede valutamanipulation er »nøjagtig lige så alvorlig« som den såkaldte Libor-skandale, der omhandler, hvordan en række storbanker med britiske Barclays i spidsen har manipuleret med den engelske interbank-udlånsrente, Libor.

Og netop rentesvindel var den anden store nyhed, der tirsdag sendte chokbølger igennem den internationale finansverden. Samme dag anklagede EU-Kommissionen nemlig Europa og USAs største banker, HSBC og JPMorgan, samt franske Credit Agricole for manipulation med Euribor-renten, der er den europæiske interbank-udlånsrente.»Vi er nået til den foreløbige konklusion, at disse banker deltog i et kartel,« sagde EUs konkurrence-kommissær, Joaquín Almunia, der kalder kartellerne for »forfærdende eksempler på dårlig opførsel« i den finansielle sektor. Alle tre banker afviser anklagerne.