Tyskerne sparer på indkøb af dansk tøj

De tyske forbrugeres usikkerhed har medført et lille fald i salget af dansk tøj til Tyskland. Dansk Textil og Beklædning forventer, at den samlede danske tøjeksport vil stige med 4 pct. i 2004.

Læs mere
Fold sammen
Stigningen i eksporten af dansk tøj til udlandet bliver ikke lige så stor i 2004, som den var i 2003.

Det skyldes først og fremmest et svagt faldende tøjsalg til dansk tøjindustris vigtigste eksportmarked Tyskland.

Tøjeksporten til Tyskland faldt med 0,9 pct. i de første fire måneder af 2004 sammenlignet med den tilsvarende periode året før. Det viser helt nye tal fra Dansk Textil og Beklædning. Organisationen forventer derfor »kun« en vækst i den samlede tøjeksport på 4 pct. i 2004 mod 7,7 pct. året før.

»Vi tror ikke, at vi vil opleve en stigning i salget til Tyskland de næste par år. Den tyske beskæftigelsessituation og debat om økonomiske reformer har bremset forbruget på tøj,« siger Nicolaj A. Dupont-Mersing, cheføkonom i Dansk Textil og Beklædning.

Gode fremtidsudsigter
I 2003 steg eksporten af tøj til Tyskland med 15,3 pct. Men fra januar til april 2004 er det Finland og Storbritannien, der står for den største stigning. Eksporten til de to lande er vokset med henholdsvis 11,4 og 8,1 pct. Nicolaj A. Dupont-Mersing er da også ganske godt tilfreds med de samlede fremtidsudsigter: »I starten af året har vi oplevet nogle pæne stigninger på alle andre eksportmarkeder end det tyske. Jeg anser en stigning på 4 pct. som meget fin,« siger Nicolaj A. Dupont-Mersing.

Bangladesh slår Polen
Når det gælder import af tøj til Danmark, indtager Kina klart førerpositionen. Tyrkiet er det land, som importerer næstmest tøj til Danmark, mens Italien kommer ind på en tredjeplads. Danmark har øget tøjimporten fra hver af de tre lande med mellem 17 og 35 pct: »Tyrkiet er stærk på denim og jeans, som er meget in for tiden. Mens italienerne er gode til hurtig levering af kvalitet og godt design,« siger Nicolaj A. Dupont-Mersing.

Selvom det tager 4 uger, at få tøjleverancer sejlet hjem fra Kina, er Nicolaj A. Dupont-Mersing sikker på, at kineserne vil erobre markedsandele i Danmark. Det skyldes, at de sidste hindringer for fri samhandel mellem Kina og Europa falder bort til årsskiftet.

Og polakkerne har allerede mærket konsekvensen af den hårde priskonkurrence fra Østen. I 2004 har Bangladesh nemlig fortrængt Polen fra dansk tøjimports top 7.

»Der er sket et skift i handelsmønstret, som går ud over Polen, fordi det er et forædlingsland. Førhen sendte danske virksomheder metervaren til Polen, for at få den syet om til tøj og importerer den tilbage igen. Men nu sender flere og flere virksomheder deres design til Kina, for at få dem produceret af metervarer, som kineserne køber derude,« siger Nicolaj A. Dupont-Mersing.