Tyskerne pønser på motorvejsafgifter for turister

Danske turister og andre, der vil bruge motorvejene i Tyskland, når de er på besøg eller bruger det som transitland, kan se frem til fremover at skulle betale motorvejsafgift.

Trafikprop på tysk Autobahn Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL FRIEDRICHS
Et tysk ønske om at indføre motorvejsafgifter for udlændinge kan blive en realitet, efter at EUs transportkommissær Siim Kallas i sidste uge erklærede, at det i princippet ikke er nationalitetsdiskriminerende at indføre motorvejsafgifter for alle og samtidig give hjemmehørende et tilsvarende nedslag i bilskatterne.

Med denne accept kan udlændinge se frem til at skulle betale op til 100 euro om året for at bruge de tyske Autobahns, fremgår det ifølge Financial Times af lækkede dokumenter fra det tyske transportministerium.Planen er baseret på den østrigske model, hvor man skal køre med en betalt vignet i forruden, hvis man vil undgå bøde på motorvejene.

Ifølge de lækkede forslag vil tyske statsborgere være berettiget til at få dækket udgiften til motorvejsafgiften i den vejskat, de i forvejen betaler. Det ville gøre det muligt for regeringen at overholde EU-reglerne om forbud mod forskelsbehandling på grund af nationalitet og samtidig opretholde Angela Merkels valgløfte om ikke at hæve skatterne.

Ønsket om motorvejsafgifter er et stort hos Angela Merkels parti, CDUs bayerske søsterparti, CSU, hvor lederen Horst Seehofer har gjort spørgsmålet om en motorvejsafgift til en betingelse for enhver koalitionsaftale.Danske og andre turister kommer næppe til at betale 100 euro - eller knap 750 kr. -  for at køre gennem Tyskland. De 100 euro er en årsafgift. Der er lagt op til, at en kommende tysk motorvejsafgift kommer til at afhænge af, hvor meget man bruger motorvejsnettet - altså hvor længe man bruger det, og hvor langt man kører på det.

Indtægterne fra en motorvejsafgift skal gå til at forbedre infrastrukturen. Det tyske vejnet er forværret betydeligt de seneste år.