Tyskere dropper banker til fordel for pengeskabet

Tyske borgere dropper i stigende grad sikkerheden i banker og gemmer i stedet opsparingen i pengeskabe hjemme i privaten.

Som renten går i negativ, stiger efterspørgslen således efter pengeskabe til hjemmet, og Tysklands største producent har oplevet en stigning på 25 pct. i årets første halvår. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som renten går i negativ, stiger efterspørgslen således efter pengeskabe til hjemmet, og Tysklands største producent har oplevet en stigning på 25 pct. i årets første halvår.

Det skriver Wall Street Journal.

- Det kan ikke betale sig at have penge i banken, og samtidig skal du betale skat af det.

Sådan lyder det fra 82-årige Uwe Wiese, der langt fra er den eneste med den holdning i Tyskland for tiden. Burg-Waechter, som er Tysklands største producent af pengeskabe, har oplevet, hvad selskabet selv kalder "signifikant højere efterspørgsel fra private" og salget er oppe med 25 pct. i år i forhold til første halvår af 2015.

Tyskerne peger på Den Europæiske Centralbank som årsag til tendensen. Centralbanken har således siden 2014 haft negative renter, og opsparere kan muligvis snart stå over for at skulle betale for at have penge stående i banken.

Og i et land hvor få investerer i aktier og mere end 80 pct. af detailsalget foregår med kontanter, vil den udvikling få et langt større antal til at gemme penge under hovedpuden end i andre lande. Til sammenligning foregår kun 46 pct. af detailsalget i USA med kontanter som betalingsmiddel.