Tyske vismænd advarer mod mindsteløn

De tyske politikere er i gang med at sætte landets økonomiske fremskridt over styr med dyre planer og en mindsteløn på 64 kroner i timen, advarer fire ud af de fem tyske vismænd.

De tyske politikere er i gang med at sætte landets økonomiske fremskridt over styr med dyre planer og en mindsteløn på 64 kroner i timen, advarer fire ud af de fem tyske vismænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

BERLIN: De tyske politikere svækker Tysklands stærke økonomi, hvis de gennemfører de tiltag, der ligger på bordet i de igangværende regeringsforhandlinger. Sådan lyder advarslen fra de tyske økonomiske vismænd, som fremlagde deres årlige rapport i Berlin onsdag.

»Tilsammen truer de i øjeblikket diskuterede økonomiske tiltag med at ophæve de reformfremskridt, som Tyskland i de seneste år har opnået,« skriver vismændene i rapporten »Imod en bagudvendt økonomisk politik«.

Tilsammen vil CDU/CSU og SPD forbedre pensionerne for omkring 30 milliarder euro.

Vil skade de lavt kvalificerede

Det vil belaste fremtidige generationer, mener vismændene. Samtidig advarer fire ud af de fem vismænd imod den lovfæstede mindsteløn på 8,5 euro i timen, som SPD har gjort til en betingelse for regeringsdeltagelse.

Her er der dog skarp uenighed mellem økonomerne.

Hovedsynspunktet er, at en mindsteløn vil skade beskæftigelsen – ikke mindst for lavt kvalificerede.

Lars Feld advarede mod en tilbagerulning af reformprogrammet Agenda 2010, som fremmede det tidsbegrænsede arbejde, vikar‑arbejdet og alle de såkaldte minijob.

»Mindsteløn ødelægger Agendaens fleksibilitet,« sagde han på pressemødet, der udviklede sig fra en rapportfremlæggelse til en videnskabelig debat mellem vismændene. Én af vismændene – Peter Bofinger – er uenig med sine kolleger.

»Jeg er af den mening, at en mindsteløn på 8,5 euro er holdbar,« sagde Peter Bofinger og henviste til »et batteri af studier« fra især USA, der konkluderer, at en mindsteløn ikke har nogen negativ effekt på beskæftigelsen.

Omvendt mente Christoph Schmidt, at især seriøse studier viser, at yngre og udsatte lønmodtagere presses ud af arbejdsmarkedet. Bofinger rystede på hovedet. Også i spørgsmålet om den tyske konkurrenceevne og Den Europæiske Centralbank var Peter Bofinger uenig med sine kolleger.

Advarer mod skattestigninger

Selv om kritikken rammer mange forslag fra CDU og CSU, så er vismændene hårdere ved SPDs politik. De advarede også mod skattestigninger og beskrev indkomstforskellene i Tyskland som udramatiske.

Kansler Angela Merkel fra CDU lovede efter overrækkelsen af rapporten at tage rådene »alvorligt«, mens fagforbundet DGB ifølge Reuters afviste rapporten som en »pamflet« fra »neoliberale tider«.