Tyske virksomheder er i julestemning

De seneste tal for det såkaldte ifo-indeks fra Tyskland tyder på, at julestemningen har indfundet sig i Europas største økonomi - den tyske.

Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det konstaterer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Indekset steg som ventet til 109,5 i december fra 109,3 i november, hvor det steg omkring 2 indekspoint. Indekset ligger nu i det højeste niveau i omkring halvandet år.

Jacob Graven hæfter sig ved, at specielt den del af indekset, der måler forventningerne til fremtiden, steg markant og mere end ventet. Den del af indekset landede i 107,4, mens analytikere adspurgt af Bloomberg News havde ventet en stigning til 106,5 fra 106,4 i november. Det er det højeste niveau i to og et halvt år.

- Den gode stemning i de tyske virksomheder skyldes især, at panikken omkring gældskrisen i Sydeuropa er forsvundet. De tyske virksomheder er derfor ikke længere bekymrede for, at eurosamarbejdet er ved at falde fra hinanden, vurderer han.

Desuden vurderer han, at en større politisk klarhed kan spille en rolle. En ny tysk regering er nu på plads, og virksomhederne ved i store træk hvilken økonomisk politik, der vil blive ført i de kommende år.

15 pct. af den danske eksport sendes sydpå til vores naboland Tyskland, og derfor er de tyske tal også godt nyt for Danmark.

/ritzau/FINANS