Tyske revisorer mangler arbejde

Store revisionsfirmaer i Tyskland har ikke nok at bestille. Ernst & Young tilbyder medarbejderne kortere arbejdstid med tilsvarende mindre løn.

BERLIN: Tysklands økonomiske stilstand rammer nu også landets store revisionsfirmaer. Således har den tyske afdeling af verdensfirmaet Ernst & Young i en e-mail til omkring 6.600 medarbejdere foreslået arbejdstidsforkortelser på op til 40 procent.

Henvendelsen er signeret af den øverste chef Herbert Müller, skrev Financial Times Deutschland i går. E-mailen tilbyder en »social rimelig reduktion af personaleomkostningerne« ved at arbejde mindre med tilsvarende lavere løn. Ernst & Young har intet mål for, hvor mange medarbejdere man ønsker skal nedsætte deres arbejdstid, siger en talsmand. Han udelukkede, at fyringer kommer på tale.

Ernst & Young har 22 afdelinger i Tyskland og en omsætning på omkring 900 millioner euro (6,8 mia. kr.). Det er således landets tredjestørste revisions- og rådgivningsfirma.

Også andre ledende revisionsfirmaer som KPMG, PricewaterhouseCoopers og Deloitte har problemer med indtjeningen i Tyskland. Dels er firmaernes rygte beskadiget af regnskabsskandaler især i USA, dels er konjunkturen stadig svag uden udsigt til snarlig bedring.

Det har, skriver avisen, udløst en priskrig. Men mange kunder har slet ikke midler til store rådgivningskontrakter. Endelig er marts og april traditionelt vanskelige måneder i revisionsbranchen, som på dette tidspunkt er færdig med årsregnskaberne.

Den stramme, tyske arbejdsmarkedslovgivning gør det uhyre vanskeligt for firmaer at afskedige folk, selv om økonomien tilsiger det. I stedet prøver man som nu hos Ernst & Young at nedbringe omkostningerne ved at indføre frivillig deltid i en periode.

KPMG, PricewaterhouseCoopers og Deloitte har dog ikke planer om deltidsordninger. KPMG nedlagde stillinger allerede sidste år, men alle selskaber mærker de vanskelige tider, hedder det. Hos PricewaterhouseCooper har man i efteråret sendt mange medarbejdere på efteruddannelse for at udnytte ordremanglen. Ifølge firmaets chef Hans Wagener spores der dog en bedring.