Tyske ordrebøger skrumper

Trods færre ordrer og faldende eksport er der udsigt til en bedring af den tyske økonomi i år, mener Danske Bank.

Foto: Torben Christensen. Der er udsigt til en bedring af den tyske økonomi, mener Danske Bank
Læs mere
Fold sammen

Ordrebøgerne hos de tyske virksomheder skrumper, og eksporten falder. Umiddelbart dårlige nyheder for hele den europæiske økonomi, men trods det er der ingen grund til den store panik.

Sådan lyder det fra europaanalytiker i Danske Bank Frank Øland Hansen.

Kommentaren kommer på baggrund af helt nye nøgletal for den tyske økonomi, der dels viser, at industri-ordrerne og eksporten faldt i november sidste år.

Ordrerne gik ned med 1,8 pct. i forhold til måneden før, mens det tilsvarende tal for eksporten lød på et dyk på 3,4 pct.

Det lyder umiddelbart knap så godt, understreger Frank Øland Hansen, men for blot tre måneder siden så verden noget mindre lys ud end i dag, og det har været med til at præge tallene.

”Dagens tal fortæller om november, hvor der var stor usikkerhed om hjælpepakke til Grækenland, USA's budgetforhandlinger, Berlusconis fremtid i italiensk politik, Spaniens behov for hjælp og ledelsesskifte i Kina. Der er efter vores mening langt mindre usikkerhed i dag,” siger Frank Øland Hansen.

”Virksomhederne kan på den baggrund få mod på at foretage investeringer, der tidligere blev udskudt. Desuden understøttes virksomhedernes investeringsmuligheder også af den seneste tids stigning i aktiekurserne,” siger Frank Øland Hansen, der påpeger, at der stadig er stor usikkerhed og vi er ikke ude af krisen.

”Tysk økonomi voksede omkring 0,75 pct. sidste år. Vi forventer, at væksten bliver noget højere i år, selv om en skidt afslutning på 2012, også trækker dette års vækstrate ned,” siger Frank Øland Hansen.

Danske Bank regner med, at fremgangen i den tyske økonomi vil trække væksten i Euroområdet op på 0,5 pct. i år. Sidste år stod menuen på en negativ vækst på 0,4 pct.