Tyske lønhop kan skabe dansk fremgang

Lønningerne i Tyskland er så småt begyndt at tikke i vejret, og det skaber håb om, at der kommer mere gang i det private forbrug og den samlede tyske økonomi. Sker det, vil det gavne både Danmark og flere andre lande i Europa.

Medarbejdere i IG Metall har fået en lønstigning på 3,4 pct. over det næste år, og det kan smitte af på resten af arbejdsmarkedet og føre til store stigninger i reallønnen. Her er der gang i produktionen på Daimler-fabrikken i Sindelfingen i Tyskland. Arkivfoto: Thomas Kienzle/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønudviklingen i Tyskland er hastigt på vej op i fart, hvilket kan blive en stor fordel for Danmark og resten af Europa.

Tyskland er i hvert fald i årevis blevet kritiseret for sine enorme overskud over for udlandet og for at holde fast i en eksportdrevet sparekurs, som skulle have været med til at holde Europa fast i et økonomisk dødvand.

Men nu er en ændring måske på vej. De tyske metalarbejdere i IG Metal i Baden-Württemberg har således netop fået en lønstigning over det næste år på hele 3,4 procent. Det kan måske smitte af på resten af arbejdsmarkedet, og føre til så store stigninger i reallønnen, fordi inflationen for tiden er tæt ved nul, at der efter flere års stilstand kommer mere fart på det private forbrug.

Reiner Perau, der er administrerende direktør for Dansk-Tysk Handelskammer, kalder Baden-Württemberg for »Daimler-land«, eftersom der her er tale om et hjørne af Tyskland med ti millioner indbyggere og Stuttgart som største by, som ikke alene er hjemsted for flere af de store tyske bilkoncerner, men som generelt også klarer sig særligt godt. Der er således stor mangel på folk inden for flere områder i Baden-Württemberg, hvilket presser lønnen op.

I hele Tyskland, hvor arbejdsløsheden er nede på fem procent af arbejdsstyrken og den laveste siden Genforeningen i 1990, er der også optræk til faglige og geografiske flaskehalse flere steder.

»Men lønstigningerne i hele Tyskland kommer næppe op på så meget som 3,4 procent i år. Men selv et par procent vil være meget, når inflationen er nul, og der har været stagnation i lønningerne i flere år,« siger Reiner Perau. De tyske mindstelønninger er også netop blevet sat op til 8,5 euro, eller 63,4 kroner i timen, hvilket også vil bidrage til større lønstigninger, som i år meget vel kan blive de højeste siden 1990.

For mange af de mest pressede lande i Sydeuropa, som kæmper en hård kamp for at få en bedre konkurrenceevne, vil det være en stor hjælp, hvis de tyske lønninger begynder at stige noget mere.

Samtidig kan det bidrage til at sætte mere fart på inflationen i de 19 eurolande, så også Den Europæiske Centralbank (ECB) får en hjælpende hånd. ECB er i gang med et omfattende program for opkøb af obligationer netop med det formål, at skabe mere inflation.

Tyskland er den klart største økonomi i Europa og verdens fjerde største økonomi, efter USA, Kina og Japan. Så der er mange lande, også Danmark, som vil få stor fordel af et mere solidt og vedvarende opsving i Tyskland, også selv om den tyske økonomi trods alt kun står for fem procent af hele verdensøkonomien.

Tyskland havde sidste år et overskud på sin handelsbalance på hele 217 milliarder euro, hvilket var det største nogensinde og svarer til 7,5 procent af landets bruttonationalprodukt.

Der er dog også en del, som frygter, at udviklingen i Tyskland kan løbe løbsk. Højere lønninger i kombination med en rente, der er nede på nul procent, kan skabe alt for store stigninger på bolig- og aktiemarkedet. Sker det, kan det føre til en alvorlig nedtur, der kun gør de aktuelle problemer endnu værre, ude i fremtiden. For store lønstigninger kan også skade den tyske konkurrenceevne i en sådan grad, at det fører til en ny langvarig krise, hvilket ingen i Europa vil have gavn af.

Så det gælder om at få en nogenlunde balanceret vækst, uden en overophedning, så det ikke igen bliver aktuelt at tale om Tyskland som Europas syge mand, sådan som tilfældet var i 1990erne.