Tysk vicekansler: Spillesyge grækere har kurs mod kollaps

Fronterne er trukket hårdt op i slutspillet om den græske stats økonomiske overlevelse. Tysklands socialdemokratiske vicekansler Sigmar Gabriel anklager den græske finansminister for at gamble med landets fremtid. Tyskland og Europa lader sig ikke afpresse, advarer han.

Den græske finansminister Yanis Varoufakis er professor i spilteori. Varoufakis mangler fortsat at omsætte sin store viden om matematiske modeller til konkrete resultater.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Den græske finansminister og professor i spilteori Yanis Varoufakis vågner mandag morgen op til en ordentlig kindhest fra Tysklands socialdemokratiske vicekansler Sigmar Gabriel. Den 55-årige tysker har længe været fortaler for en mere forsonlig tone over for grækerne, men mandag anklager han i et indlæg i den tyske avis Bild den græske regering for at gamble det gældsplagede land helt ud over rampen.

»Spilteoretikerne i den græske regering er i fuld gang med at gamble landets fremtid væk,« skriver Sigmar Gabriel og tilføjer, at Tyskland og Europa ikke vil lade sig afpresse. Tyske arbejdere og deres familier skal ikke til at betale for overgearede valgløfter fra en delvis kommunistisk regering, lyder svadaen fra den tyske vicekansler.

Søndag endte endnu et møde mellem en græsk forhandlingsdelegation og landets kreditorer uden fremskridt, da grækerne forlod EU-Kommissionen efter blot 45 minutter. EU og IMF fastholder, at grækerne skal skære i pensionerne, men det er et krav, som den græske regering talrige gange har afvist. Efter flere måneder med mangel på likviditet har grækerne efterhånden tømt bankerne for penge.

Det græske samfund har længe kørt på randen af kollaps, da den Syriza-ledede venstre-regering har tømt alle pengekasser hos kommuner, hospitaler og skoler og efterladt landet i en situation, hvor de græske sygehuse ikke længere har råd til at købe medicin.

Den græske finansminister Yanis Varoufakis, der får med grovfilen for ikke at kunne omsætte sin viden om matematiske modeller og spilteori til praksis, afviser over for Bild, at et græsk exit fra eurozonen kan betragtes som en løsning. I stedet mener den græske finansminister, at der kan landes en aftale i løbet af ganske kort tid, hvis den tyske kansler Angela Merkel selv træder ind på scenen.

»Vi vil kunne lande en aftale i løbet af en nat, men det kræver, at kansleren selv deltager,« siger Yanis Varoufakis, der afviser, at Grækenland vil bede om flere penge. I stedet går efter landet at få restruktureret sin gæld.

Grækenland har i flere måneder kæmpet for at få adgang til en livsvigtig kapitalindsprøjtning på 7,2 milliarder euro, som er den sidste del af en lånepakke på i alt 240 milliarder euro, der blev lanceret for fem år siden i kølvandet af Grækenlands udelukkelse fra de internationale lånemarkeder. Grækenland har forpligtet sig til at tilbagebetale lån på omkring 1,6 mia. euro med udgangen af juni måned, hvor låneprogrammet hos EU og IMF samtidig udløber. Uden penge i kassen risikerer Grækenland at gå konkurs, når regningerne skal betales.

Den stigende risiko for en græsk statsbankerot får børserne til at falde i Asien mandag morgen, hvilket har trukket de amerikanske renter med ned, mens euroen samtidig er blevet svækket yderligere. I Danmark befinder samtlige aktier i eliteindekset sig ligeledes i rødt kort efter åbningen.

»Frygten for Grexit er steget betydeligt. Med mindre en af parterne giver sig, så ser det ud som, at Grækenland ikke har noget andet valg end at erklære sig statsbankerot og forlade euro-samarbejdet,« siger Stewart Richardson i RMG Wealth Management til Bloomberg News.

Hos Nordea vurderer seniorstrateg Tine Choi Danielsen dog fortsat, at Grækenland vil blive reddet i 11. time.

»Risikoen for, at en løsning ikke nås er stigende, men det mest sandsynlige scenarie er dog stadig, at parterne finder en løsning, så statsbankerot kan undgås«, skriver Tine Choi Danielsen i en analyse.

Finansmarkedernes næste milepæl i den langstrakte gældshistorie om Grækenland er torsdag, hvor de europæiske finansministre atter sætter hinanden stævne i Bruxelles.