Tysk våbeneksport for milliarder

Tyskland er under den rød-grønne regering blevet en af Europas førende våbeneksportører, fremgår det af rapport offentliggjort i går.

BERLIN: Tyskland er blevet en af Europas store eksportører af krigsmateriel, fremgår det af en rapport om våbensalg i 2003, offentliggjort af regeringen i går.

Mens man i 2002 eksporterede våben for 318 millioner euro (2,4 mia. kr.), nåede man sidste år op på 1,3 milliarder euro (9,7 mia. kr.). Værdien af enkeltgodkendelser steg fra 3,3 til 4,9 milliarder euro.

Tallene er steget støt under den rød-grønne regering, der ellers gør meget ud af at føre en fredsbevarende udenrigspolitik og var en kraftig modstander af bl.a. krigen i Irak.

Men våbenproduktion betyder også arbejdspladser, f.eks. hos værfter i Kiel og Hamburg, der har leveret to korvetter til Sydafrika og seks patruljebåde til Malaysia. Især på marineområdet har tysk militærindustri vist sig konkurrencedygtigt.

Regeringen understreger dog, at man i 2003 ikke har eksporteret våben til »de mindst udviklede lande«, og at ethvert salg kun sker efter »omfattende undersøgelser i hvert enkelt tilfælde« så man undgår at støtte krigsførende nationer.

Ifølge en undersøgelse fra International Institute for Strategic Studies (IISS) i London var Tyskland sidste år på sjettepladsen blandt våbeneksporterende lande efter USA, Storbritannien, Rusland, Ukraine og Frankrig. Amerikas eksport er med sine 12 milliarder euro (90 mia. kr.) større end de fem andre landes salg tilsammen.